| 2021. szeptember. 24. | 4 perc olvasás

Kezdődik a Múzeumok Őszi Fesztiválja!

A szeptember végén startoló és egészen november közepéig tartó Múzeumok Őszi Fesztiválja című országos rendezvénysorozathoz idén is csatlakozott a Soproni Múzeum. A Múzeumi harmónia mottó jegyében zajló fesztiválon számos programot kínálnak Sopronban a feltöltődésre, de - kapcsolódva a Hűség Évéhez - utazó múzeumi órát és előadássorozatot is kínál a múzeum a népszavazás százéves évfordulóján.

A Múzeumok Őszi Fesztiváljának célja 2021-ben rávilágítani arra, hogy a múzeumok milyen sokrétűen tudnak hozzájárulni a harmonikus élethez, a testi és a szellemi jóléthez. Miért is menjünk múzeumba?„Hogy kikapcsolódjunk, hogy feltöltődjünk, hogy a kiállított tárgyak – régi korok pontosan dokumentált emlékei vagy műalkotások – művészek víziói és világképe – elvarázsoljon minket. Egy olyan világban találjuk magunkat, amely távol van tőlünk, és akkor és ott mégis karnyújtásnyi közelségbe kerül.” – fogalmaztak a Múzeumok Őszi Fesztiváljának budapesti megnyitóján, kiemelve, hogy a Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ immár 15. alkalommal főszervezője az országos rendezvénynek, melyet ezúttal is az NKA támogatásának köszönhetően valósít meg.

2021-ben, a Hűség Évében ünnepeljük a soproni népszavazás százéves évfordulóját. A Soproni Múzeum Nagyrondellánál látható időszaki szabadtéri kiállításához kapcsolódóan SOPRON VOKSOLT címmel szabadtéri múzeumi órára várják a felső tagozatos és középiskolás diákcsoportok jelentkezését, hogy együtt fedezzék fel a népszavazás emlékeit. Célkitűzésük, hogy a népszavazás ne csak elvont fogalomként maradjon meg a résztvevők emlékezetében, hanem kicsit ők maguk is részeseivé váljanak. Az iskolai csoportok jelentkezését előzetes időpont egyeztetésre a [email protected] e-mailen fogadják.


Fotó: Soproni Múzeum

Október 2-án szombaton 15 órakor kezdődik a Macskakő Gyermekmúzeum (Szent György utca 12.) REPÜLJÜNK A MESÉK SZÁRNYÁN! családi mesedélutánja. A magyar népmese napjához kötődően mesemondással, közös mondókázással és zenéléssel töltekezhetnek a családok a Macskakő és Becska Zsóka óvodapedagógus, mesemondó és kollégái Lőrincz Rozália és Szekendi Mónika óvodapedagógusok vendégszeretetét élvezve.

Királylányok és mesekertjeik címmel a Bánfalvi Óvoda óvodásainak festményei és rajzai is megtekinthetőek a Macskakő-galériában 2021. október 2-től október 31-ig.


Fotó: Soproni Múzeum

A soproni zsidó múlt szakrális és hétköznapi helyszíneit járhatják végig a múzeummal a MESÉL SOPRON ZSIDÓ MÚLTJA városi sétán, október 10-én vasárnap délután 15.00 órától. A sétán kísérőik Vódli Zsolt István történelemtanár, a Centropa Magyarország szakmai bizottságának tagja, valamint Szép Andrea és Bolodár Zoltán, a Soproni Múzeum munkatársai.

A barangolás a Papréti ortodox zsinagógánál indul, a Holocaust emlékmű után a Torna utcában Brückner Ignác egykori fotóműterme felé veszi az irányt. Tudják hol állt egykor a neológ zsinagóga Sopronban? A II. világháborúban elpusztult imahelyet ma egy emléktábla jelzi a társasház falán. A zsidó elemi iskolát érintve másfél órás séta utolsó állomása a középkori Ó-Zsinagóga az Új utcában. 


Fotó: Soproni Múzeum

A HŰSÉG100 centenáriumi évhez kapcsolódva az 1921-es soproni népszavazás avatott szakértői dr. Tóth Imre és dr. ifj. Sarkady Sándor történészek, valamint Bolodár Zoltán, a Soproni Múzeum fotóarchívumának vezetője ismeretterjesztő előadások keretén belül mutatják be az eseményeket és a történelmi korszakot a Macskakő Gyermekmúzeum foglalkoztatójában. A népszavazást megörökítő híres fővárosi fotóriporter Schäffer Ármin fotóin keresztül bepillantást nyerhetnek a népszavazás eseményeibe és kiderül, milyen volt az élet az 1920-as években Sopronban.

2021. október 13. 17:00 dr. Tóth Imre
2021. október 27. 17:00 Bolodár Zoltán
2021. november 11. 17:00 dr. ifj. Sarkady Sándor

Az iskolai őszi szünetre egy önállóan bejárható különleges nyomozós játékot kínál a múzeum csapata a családoknak MENTSÜK MEG JULCSIT! címmel október 29-én péntek délután 14.00-től. A kitalált történet titokzatos szerelmi szálai a Bécsi utcai Pékmúzeumból indulnak, múzeumi tárgyakon és helyszíneken keresztül bonyolódnak, hogy végül a Deák téri Lenck-villában célba érhessen a küldetés. A játékban közösen nyomozhat egy szünetelő család és közben észrevétlenül rengeteg információt kap kiállításokban a korabeli életmódról, szokásokról. 


Fotó: Soproni Múzeum

Idén is meghirdeti A CSALÁDI LEGENDÁRIUM irodalmi pályázatot általános és középiskolásoknak a Macskakő Gyermekmúzeum, de a fiatal generáció szokásait követve már nemcsak írott formában várják a pályaműveket. Az idei felhívásra telefonnal készített hangfájlokkal, videókkal is pályázhatnak a diákok, beküldhetnek felvételeket mp4 formátumban, készíthetnek podcast-epizodot vagy akár audiogramot, azaz fotókkal illusztrált hangklipet. Minden család őriz izgalmas, vidám vagy éppen szomorú történeteket. A pályázatra ezeket az igaz sztorikat várja a gyermekmúzeum, amik a szülők, nagyszülők vagy dédszülők idejéből származnak. A hagyományosan a Múzeumok Őszi Fesztiválján megjelenő pályázati kiírás célja, hogy a fiatalok kifaggassák idősebb rokonaikat és gyűjtsenek össze minél több érdekes történetet a család életéből. Formai megkötés nincs, a terjedelem tekintetében max. 15 perces hang- és képanyagokat várnak. A pályázatot szakmai zsűri értékeli, a legjobbak két kategóriában ( 7-12 évesek, 13-18 évesek)  jutalmakban részesülnek. Az irodalmi pályázat utóéleteként találkozók jönnek létre a múzeumban, ahol a múzeum meghívására maguk a történetek szereplői mesélnek az általuk átélt izgalmakról, szép vagy szomorú történésekről.

A pályázatokat október 15-ig várják, a díjkiosztó időpontja november 9. 


Fotó: Soproni Múzeum

A Múzeumok Őszi Fesztiválja soproni eseményeiről további információt a Soproni Múzeum honlapján és közösségi oldalain kaphatnak, a fesztivál teljes programkínálata tematikus és hetenkénti programajánlókkal együtt online is böngészhető a fesztivál honlapján: www.oszifesztival.hu. 

Borítókép; Soproni Múzeum 

Legnépszerűbb cikkek