| 2021. október. 23. | 3 perc olvasás

1956, te csillag - A forradalom hőseire emlékezett a város

Ünnepi megemlékezést tartottak az 1956-os forradalom és szabadságharc 65. évfordulója alkalmából. A rendezvényen dr. Farkas Ciprián polgármester köszöntőjében kiemelte: amikor visszatekintünk 1956 őszére, nem egy vesztes szabadságharcot látunk magunk előtt, hanem azt az erkölcsi győzelmet, amit az elnyomó kommunista rezsim felett arattunk.

Az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseire emlékezett a város szombat este a Széchenyi téren. A megemlékezésen ünnepi köszöntőt mondott dr. Farkas Ciprián, Sopron polgármestere. 

- A küzdelem hatja át az egész magyar történelmet. A közös múltunkat, annak megannyi szépségével és megannyi fájó kudarcával. Szenvedtünk a tatároktól, viseltük az oszmánok, a Habsburgok, majd a szovjetek igáját. De sosem hagytuk, hogy minket, magyarokat végleg eltöröljenek. Küzdelem zajlott 100 évvel ezelőtt itt, Sopronban és a környékén is, amikor is a bátor felkelők és a hűséges polgárok mentették meg e várost a hazának – mondta el beszédében dr. Farkas Ciprián polgármester. 

A városvezető kiemelte, hogy napjainkban ismét történelmi időket élünk. E történelmi időkben pedig emlékeznünk és emlékeztetnünk kell - ma, október 23-án az 1956-os forradalom és szabadságharc hősei előtt adózunk. Hatvanöt év telt el. Nemcsak magyarok, de végre szabadok is vagyunk - fogalmazott. 


fotó: Griechisch Tamás

A polgármester elmondta, Sopronban vér és erőszak nélkül zajlott le a forradalom, a küzdelmet azonban magunk is megvívtuk. Így sokaknak csak az emigráció jutott osztályrészül - Amikor visszatekintünk 1956 őszére, nem egy vesztes szabadságharcot látunk magunk előtt, hanem azt az erkölcsi győzelmet, amit az elnyomó kommunista rezsim felett arattunk – hangsúlyozta. 

- Büszkék vagyunk a diákokra, a munkásokra, az egyszerű polgárokra: az ’56-os hősökre. Ők ütötték be az első vasszeget a nagy és félelmetes szovjet birodalom koporsójába. Valóban Dávid és Góliát harca volt ez. Sokan Nyugat-Európában sem értették, hogy miért is vállaltuk fel e reménytelennek tűnő küzdelmet. Napjainkban, amikor a nemzeti szuverenitásunk, a megszokott életünk, a biztonságunk és a családok megvédése a tét – sokan ma sem értik, mire is fel a küzdelem – hangsúlyozta - mi, magyarok és mi, soproniak azonban pontosan tudjuk, hogy hova vezet az, ha nem saját magunk dönthetünk arról, hogy hogyan is akarunk élni. Jól emlékszünk arra is, hogy 15 évvel ezelőtt kik voltak azok, akik az ’56-os forradalom és szabadságharc 50. évfordulóján a békés megemlékezőkre rontottak a főváros utcáin –emelte ki. 

- ’56 hőseinek emléke, a hazánknak fogadott hűségünk ma is kötelez bennünket. Azért dolgozunk, hogy ez a város, ez a nemzet a régi nagyságát idézze – zárta le gondolatait dr. Farkas Ciprián. 


fotó: Griechisch Tamás

A megemlékezés résztvevői az 1956, te csodás című előadást láthatták a Sopron Táncegyüttes valamint Pataki András, a Soproni Petőfi Színház igazgatójának közreműködésével. , aki Nagy László verseit szavalta el. Az előadás során közreműködött Horváth Ábel zongoraművész.


fotó: Griechisch Tamás

fotó: Griechisch Tamás

fotó: Griechisch Tamás

A műsort követően megkoszorúzták az 1956-os emlékművet. Koszorút helyezett el dr. Farkas Ciprián polgármester, Mágel Ágost és Stöckert Tamás önkormányzati képviselők, majd a soproni intézmények, szervezetek képviselői rótták le a tiszteletüket a köztéri alkotásnál. Az ünnepség alatt a Soproni Járási Területvédelmi Század állt díszőrséget. 

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek