| 2020. április. 6. | 1 perc olvasás

Emelkedik a szabadtéri tüzek száma

Április első hétvégéjén Győr-Moson-Sopron megyében tizenöt esetben riasztották a tűzoltókat szabadtéren keletkezett tüzekhez. Ezek között volt, ahol csak néhány négyzetméteren keletkezett tűz, volt ahol pár száz négyzetméteren égett a száraz aljnövényzet, de olyan is akadt, ahol több hektáron pusztítottak a lángok és a hivatásos és önkéntes tűzoltók több órás munkájára volt szükség az eloltásukhoz. Az április 3. és 5. közötti három napban megyénkben több mint öt hektárnyi terület égett le - olvasható a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság közleményében.

Az enyhülő időjárás miatt egyre többen kezdenek neki a kerti munkálatoknak, az elszáradt növényi részektől pedig sokan égetéssel szeretnének megszabadulni. A katasztrófavédelem mindenkinek javasolja inkább a környezetet és a levegőt kímélő komposztálást!

A közleményben leírták: 
- Belterületen csak ott szabad kerti zöldhulladékot égetni, ahol ezt a települési önkormányzat rendeletben szabályozza. Amennyiben nincs ilyen rendelet, tilos az égetés.
- Az önkormányzati rendeletek meghatározzák az égetés napját vagy napjait, valamint az időkeretet is. Más időpontban tüzet gyújtani tilos!
- A külterületi tarlóégetés és vágott növények égetése bejelentéshez kötött, amelyet a munkálatok előtt öt nappal kell az illetékes hivatásos katasztrófavédelem területi szervnél írásban jelezni.

A szabadtéri tűz kialakulásának különösen kedvez a mostani időszak, a csapadékszegény időjárás miatti száraz növényi részek könnyen lángra kapnak, a szeles időben pedig a legkisebb tűz is gyorsan továbbterjedhet.

A szabadtéri tüzek túlnyomó többsége emberi gondatlanságra, felelőtlenségre vezethető vissza, holott sokat tehetünk azért, hogy megóvjuk környezetünket és a levegő tisztaságát. 

Szabadtéri tűzgyújtás előtt az alábbiakkal kell tisztában lenni:

- Tűz soha nem hagyható felügyelet nélkül.
- Legyen a közelben megfelelő mennyiségű oltóanyag (víz, homok, tűzoltókészülék).
- Gondoskodni kell a tűz irányításához szükséges kézi szerszámról (gereblye, lapát, vasvilla).
- Feltámadó szél esetén azonnal el kell oltani a tüzet.
- Baj esetén hívja a 112-es segélyhívó számot és kérje a tűzoltók segítségét.

A szabályok megszegője tűzvédelmi bírsággal is sújtható, amely az előidézett károk mértékétől függően 10 ezer forinttól 3 millió forintig is terjedhet.

Borítókép: illusztráció; Forrás: internet

Legnépszerűbb cikkek