| 2020. augusztus. 12. | 1 perc olvasás

Jelzett a szén–monoxid érzékelő Sopronban!

Megszólalt a szén-monoxid-érzékelő hétfő délután Sopronban a Béke utcában. A fürdőszobában elhelyezett figyelmeztető eszköz közelében egy kombi gázkazán működött. A mérgező gáz kis mértékben kimutatható volt, a jelzésnek köszönhetően nem sérült meg senki.

Sokan a fűtési szezonhoz kötik ezeket az eseteket, holott több háztartásban egész évben gázüzemű, fali vízmelegítővel, kazánnal állítják elő a meleg vizet, így a szén-monoxid-mérgezés veszélye egész évben fenyeget, állítják a szakemberek. „Fontos hogy a levegőnek megfelelő utánpótlása legyen, valamint rendszeresen ellenőriztessük a gázüzemű készülékeinket, és a kéményeket – tette hozzá Molnár Sándor, a Soproni Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője. „Előfordulhat a nagy nyári melegben, hogy a kéményben egyfajta hődugó alakul ki, ami csökkenti a kémény huzathatását így megjelenthet azokban a helységekben a szén-monoxid, ahol a gázkészülékek használatban vannak – folytatta a tűzoltóezredes.

Fontos továbbá, hogy klímát, páraelszívót, vagy beépített szagelszívó-ventilátort szakember telepítsen, hiszen ezek együttes használata is befolyásolja a lakás légáramlását.

A szén-monoxid-mérgezések elkerülése érdekében gondoskodni kell a lakás megfelelő szellőzéséről. Az újonnan beszerelt, fokozott légzáró kivitelű nyílászárók beépítése esetén általában nincs megfelelő levegő utánpótlás a helyiségekben, a jól szigetelő ajtókba és ablakokba szereltessenek résszellőzőt!

A zárt térbe visszajutó szén-monoxid már alacsony koncentrációban is komoly veszélyt jelent az emberekre és a háziállatokra egyaránt. Ez a gáz színtelen, szagtalan, jól elkeveredik a szoba levegőjével és rendkívül mérgező. A mérgezés tünetei hasonlítanak más betegségekhez, - fejfájás, émelygés, hányinger - ezért nehezen felismerhető.  

Saját biztonságuk növelése érdekében, mindenki részére javasoljuk a szaküzletben vásárolt, megbízható szén-monoxid-érzékelő beszerzése mellett, ügyeljenek a tüzelő-fűtő berendezés megfelelő működését biztosító feltételek meglétére, így a levegő utánpótlás és az égéstermék elvezetés biztosítására is. 

Legnépszerűbb cikkek