| 2021. április. 21. | 2 perc olvasás

A Nébih is segíti a vendéglátóhelyek újranyitását

Várhatóan napokon belül újra kinyithatnak – a szükséges járványvédelmi intézkedések betartása mellett – a vendéglátóhelyek szabadtéri helyiségei. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) összefoglalta azokat az élelmiszerbiztonsági és élelmiszer-higiéniai ajánlásokat, amelyek a járványügyi elvárásokkal összhangban megkönnyítik a vendéglátóhelyek biztonságos újranyitását, működtetését, a vendégek és a személyzet egészségének megóvását.

A járványügyi helyzet alakulása és a legfrissebb veszélyhelyzeti rendelkezések lassan lehetővé teszik a vendéglátóhelyek teraszainak és kerthelyiségeinek megnyitását, amelyek reggel 5 óra és este fél 10 között fogadhatják vendégeiket. Eközben azonban nem szabad megfeledkezni arról, hogy a koronavírus továbbra is fertőz, bárhol, bármikor újra felbukkanhat, ezért a járvány elleni védekezésre továbbra is kiemelt figyelmet kell fordítani!

  • A védelmi intézkedések betartásáról az üzemeltető köteles gondoskodni. A fogyasztók érdekében különösen fontos, hogy az ételkészítés csak a kifogástalan állapotú és állagú létesítményekben, valamint a megfelelő tudású, egészségi állapotú és oktatással a speciális helyzetre is felkészített személyzettel rendelkező üzletekben induljon újra. A Nébih friss tájékoztatója azzal a céllal készült el, hogy ehhez a legfontosabb kívánalmakat egy csokorba szedje.
  • Elengedhetetlenül fontos, hogy még a nyitás előtt sort kerítsenek az üzemi és vendégforgalmi helyiségekre, valamint a berendezési és felszerelési tárgyakra egyaránt kiterjedő alapos fertőtlenítőszeres nagytakarításra, továbbá az üzemi és fogyasztói edények fertőtlenítőszeres átmosására. Nem maradhat el a raktárkészlet tüzetes átvizsgálása, szükség szerint selejtezése sem, melynek visszapótlásáról ugyancsak gondoskodni kell.

A teraszok működésére vonatkozó ajánlások:

  • asztalok, székek, etetőpultok „szellős” elhelyezése (1,5–2 méteres védőtávolság),
  • fogyasztói edények védelme, asztali ízesítők védelme (egy adagos, csomagolt kiszerelés javasolt),
  • fertőtleníthető étlapok,
  • fertőtlenítőszeres tisztítás minden vendég után (asztal, székek, etetőpult, étkezési hely környéke),
  • biztonságos, zárt hulladékgyűjtés megszervezése,
  • járványügyi előírásokat betartó személyzet,
  • kézfertőtlenítési lehetőség a vendégek részére is.
  • Az egyszerre étkezők létszámához viszonyítva csökkentsék a kihelyezett fogyasztói edények, eszközök számát, illetve kerülendő az előre terítés is.
  • Fokozottan ügyelni kell az asztalokon elhelyezett „közhasználatú” eszközök (például só- és borsszóró, ecetes üvegek stb.) tisztán tartására, fertőtlenítésére.
  • Átmenetileg célszerűbb kis, egyéni – lehetőleg előre csomagolt – adagok biztosításával kiváltani a használatukat.

Közös használatú helyiségekre (illemhely) vonatkozó ajánlások:

  • A vendégek használhatják az épületen belüli szociális helyiséget, de a WC-k száma alapján korlátozni szükséges az egyszerre, egy időben a helyiségben tartózkodók számát, úgy, hogy a 1,5 méter távolság biztosítható legyen. 
  • A vendégek részére a szociális helyiségében vírusölő hatású kézfertőtlenítő szert kell kihelyezni, valamint biztosítani kell a rendszeres fertőtlenítőszeres takarítást és a helyiségek rendszeres szellőztetését.
  • Azokban az épületekben, ahol mesterséges és természetes szellőztetésre is lehetőség van, javasoljuk, hogy az ablakokon keresztül is szellőztessenek minél gyakrabban a járvány időszaka alatt.
  • Azokban az épületekben, ahol csak mesterséges szellőztetésre van lehetőség, növelni kell a bejuttatott friss levegő mennyiségét.

A további elvárásokat és ajánlásokat tartalmazó hatósági tájékoztatót itt olvashatják.

Borítókép; pixabay 

Legnépszerűbb cikkek