Csírát ehetünk önmagában vagy szendvicshez, de rátehetjük akár tésztára is, sőt még a levest is megszórhatjuk vele. A lényeg: hőkezelésnek ne vessük alá. A legjobb, ha minden főétkezést 20-30 gramm csírával egészítünk ki.
/https%3A%2F%2Fadmin.sopronmedia.hu%2Fuploads%2Fimport%2F89%2F31%2Flucerna-szendvicsen-2_4wvd.jpg)
– A csírákkal kiegészített étrendnek számos előnye van: az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen enzimek és a rostok jó emésztést és anyagcserét biztosítanak. Lehetővé teszik a tápanyagok – vitaminok, nyomelemek, ásványi anyagok, fehérjék, szénhidrátok, zsírok és olajok – beépülését a szervezetbe és a méregtelenítést – tudtuk meg Prázmári Mihálytól, aki csírák és búzafű termesztésével foglalkozik hosszú évek óta. – A csírák vitamintartalma akár többszázszorosa lehet a kifejlett növényének. A bennük található anyagok némelyike – például a búzacsírában lévő szelén – máshonnan szinte pótolhatatlan.
/https%3A%2F%2Fadmin.sopronmedia.hu%2Fuploads%2Fimport%2Fe1%2F4d%2Fistockphoto-922060924-170667a_6062.jpg)
Ezek az élő táplálékok szerves (organikus) sókat tartalmaznak, amelyeket az emberi szervezet képes feldolgozni és beépíteni. A csírák gyulladásgátló, antibiotikus, antikarcinogén, lúgosító hatásúak, a bennük lévő telítetlen zsírsavak pedig segítik az érvédő koleszterin képződését.
/https%3A%2F%2Fadmin.sopronmedia.hu%2Fuploads%2Fimport%2Fb7%2F9a%2Flucerna_wozk.jpg)
– Női problémák esetén különösen a lucernacsíra rendszeres fogyasztása javasolt – folytatja Prázmári Mihály. – A benne található összetevők enyhítik a menopauza tüneteit, csillapítják az erős vérzést, szoptató anyáknál pedig tejserkentő hatással bírnak. Segítenek a csontritkulás kialakulásának megelőzésében, főként, ha a csírát hidegen sajtolt mákolajjal fogyasztjuk. Magas antioxidáns-tartalmának köszönhetően gátolja az öregedési folyamatokat.
/https%3A%2F%2Fadmin.sopronmedia.hu%2Fuploads%2Fimport%2F67%2F93%2Fmungobab-nagyon-szep_z_y6.jpg)
A mungóbab-csíra egyes alkotóelemei semlegesítik a méreganyagokat, így a tisztító kúráknak, alacsony zsírtartalmának köszönhetően pedig a fogyókúráknak is fontos kiegészítője lehet. Magas folsav-tartalma miatt várandós kismamáknak különösen ajánlott.
Képek forrása: pixabay
/https%3A%2F%2Fadmin.sopronmedia.hu%2Fuploads%2Fimport%2Fa4%2F7d%2Flucerna-szep_cibt.jpg)