/https%3A%2F%2Fadmin.sopronmedia.hu%2Fuploads%2Fimport%2F4a%2Fa9%2Fimg-20200817-085313_90zv.jpg)
Elkezdődött a szüret a Sopron melletti dűlőkben. Ezen a borvidéken, amely 1800 hektár termőterületet foglal magában, hagyományosan az Irsai Olivér szőlő szedése indítja el a szüreti szezont - mondta el Taschner Kurt István, szőlész-borász. "Az hogy egy szőlőt mikor szedünk le nagymértékben függ az évjárattól és a dűlő fekvéstől. Sopronban legkorábban az irsai Olivér itt a Fertő parton érik és legkésőbb a Kóglin, ami egy jóval kitettebb, borvidéken belül hűvösebbnek számító hely. Gyakorlatilag egy borvidéken belül egy, akár két hét érési különbség is előfordulhat."
/https%3A%2F%2Fadmin.sopronmedia.hu%2Fuploads%2Fimport%2F9d%2F19%2Fimg-20200817-085134_feju.jpg)
Bár a tavalyi év nem a legideálisabb eredményeket hozta, idén viszont az elmúlt éveket tekintve átlagon felüli alapanyaggal számolhatnak a soproni borászok. A szőlő életében egy bizonyos ciklikusság figyelhető meg, így ennek köszönhető az évenkénti változatos eredmény.
A Soproni Hegyközség elnöke szerint a fehér fajták jól teljesítenek, míg a kék szőlőnél változatosabb a kép. Farkas Lajos hozzátette: "akkor jó a termés, hogyha olyan 80-90 mázsát tudunk leszedni egy hektárról. Nyilván lehet jóval több is adott esetben, de én általában ezt a mennyiséget számítom a jó minőségű szőlőnek, ahol kifejezetten magas minőségű bort tudunk belőle készíteni.Idén szerintem elfogjuk ezt érni."
Ahol még nem kezdődött meg a szüret, ott is végeztek már próbaszüretet a gazdák, és a szőlők savtartalma mindenhol jónak bizonyult. Az idei primőr borokra sem kell sokat várni, nagyjából 2 hét múlva palackba is kerülhetnek az első szállítmányok.
/https%3A%2F%2Fadmin.sopronmedia.hu%2Fuploads%2Fimport%2F67%2F90%2Fimg-20200817-092848_7ioq.jpg)