/https%3A%2F%2Fadmin.sopronmedia.hu%2Fuploads%2Fimport%2Fb1%2F9c%2F03_zxrw.jpg)
Az Irsai Olivér ugyan korai fajta, de idén olyan hamar érett be, hogy az még a sokat látott szakembereket is meglepte. A korábbi években augusztus közepén váltak szüretelhetővé a szemek, most a csapadékos és meleg május, június felgyorsította ezt a folyamatot.
/https%3A%2F%2Fadmin.sopronmedia.hu%2Fuploads%2Fimport%2F69%2Fc3%2F04_q9rm.jpg)
A korai szüretnek köszönhetően szinte biztos, hogy már augusztus végén újbort ihatnak a nedű kedvelői. A további fajták is ígéretesen érnek – a kékfrankos például már elérte jól ismert, kék színét.
/https%3A%2F%2Fadmin.sopronmedia.hu%2Fuploads%2Fimport%2F39%2F80%2F06__zuy.jpg)
Az Irsai Olivér az egyik legkedveltebb magyar nemesítésű szőlőfajta, erősen muskotályos ízű, rendkívül illatos bora könnyen megszerethető.
Sok legenda kering a névadásról, többek közt, hogy Irsai Olivér mesebeli figura volt, vagy esetleg száz pengőt fizettek az elnevezésért. A ma már Hungarikum szőlőfajtát 1930-ban Kocsis Pál nemesítette Csabagyöngyéből és Pozsonyi fehérből. Abban az évben született a szakember barátjának fia, Olivér is ezért a nemesítő Irsai M. József iránti tiszteletből nevezte el annak fiáról az új hibridet.
/https%3A%2F%2Fadmin.sopronmedia.hu%2Fuploads%2Fimport%2F0c%2Fda%2F02_melt.jpg)