Nyugdíjas szövetkezetek az aktív időskorúak rugalmas foglalkoztatásáért

Nyugdíjas szövetkezetek az aktív időskorúak rugalmas foglalkoztatásáért

  2017. augusztus 4. - www.sopronmedia.hu

Az első soproni nyugdíjas szövetkezet megalakulására biztatta az itt élőket Sopron és Környéke Országgyűlési képviselője. Firtl Mátyás, sajtótájékoztatón számolt be a júniusban elfogadott jogszabályról, amely nagyban segíti a tapasztalattal és munkakedvvel rendelkező idősebb emberek munkához jutását.

Az aktív, még dolgozni kívánó idősebb nyugdíjas korosztály rugalmas foglalkoztatási lehetőségének megteremtését célozza meg a 2017. június 13-án elfogadott törvény, amely július 1-jén lépett hatályba. A törvény célja az aktív, még dolgozni kívánó idősebb nyugdíjas korosztály rugalmas foglalkoztatási lehetőségének megteremtése. A Fidesz-KDNP megbecsüli azt az élettapasztalatot, szakmai tudást, aminek a nyugdíjasok által hozzáadott értéke bent van az eddigi közösen elért eredményeinkben. Mi megbecsüljük nyugdíjasainkat, amit a nyugdíjas szövetekezetek létrehozásáról szóló törvény is mutat. – mondta Firtl Mátyás, Sopron és Környéke Országgyűlési képviselője.

Firtl Mátyás hangsúlyozta, jelenleg Magyarországon, térségünkben pedig, kifejezetten munkaerőhiány tapasztalható, ez munkaerő piaci kiegyensúlyozatlanságot eredményez, ennek kezeléséhez is hozzájárulhat a nyugdíjas korosztály foglalkoztatása. Megteremti annak lehetőségét, hogy az idősek kapcsolatban maradjanak a munkaerő-piaccal, így megakadályozza, hogy elszigetelődjenek, hogy elszakadjanak a közösségtől.

A nyugdíjas szövetkezetben dolgozó munkavállalót kizárólag SZJA fizetési kötelezettség (15 %) terheli. A közérdekű nyugdíjas szövetkezet öregségi nyugdíjban részesülő tagját se nyugdíjjárulék, se egészségbiztosítási járulékfizetési kötelezettség nem terheli, mert személyes közreműködése nem keletkeztet biztosítotti státuszt. Sopron és Környéke Országgyűlési képviselője kiemelte, a szövetkezetek teljes köztehermentességet kapnak szemben a többi nyugdíjast foglalkoztató munkáltatóval, akik csak a szociális hozzájárulási adóból érvényesíthetnek kedvezményt. Ez hatalmas versenyelőnyt jelent, hiszen gyakorlatilag adó- és járulékmentesen foglalkoztathatnak nyugdíjasokat. 

A jogszabály szerint a nyugdíjas-szövetkezetek létrehozásához legalább tíz tagra van szükség. Jelentkezni a matyas.firtl@parlament.hu email címen lehet.

Kérem, várjon... Kérem, várjon...