Népszavazás 1921-2021

Népszavazás 1921-2021

Cikkeink a témában

A Líceumba is megérkezett a centenáriumi zászló

2021. 05. 07.

A Berzsenyi Dániel Evangélikus (Líceum) Gimnázium és Kollégiumban is otthonra lelt a centenáriumi zászló. Az ünnepi lobogót Filep Márk önkormányzati képviselő, az intézmény egykori diákja nyújtotta át Tölli Balázs igazgatónak. Május 7-e egy fontos dátum a Líceum életében, hiszen ezen a napon ünneplik az egyik leghíresebb diák és névadó, Berzsenyi Dániel születésének 245. évfordulóját.
Tovább...

A centenárium méltó megünneplésére készül az emlékbizottság

2021. 04. 26.

Ülésezett az emlékbizottság. Azon dolgozunk, hogy együtt, méltóképpen megünnepelhessük a soproni népszavazás 100. évfordulóját. A magyar oltási program sikerének köszönhetően ez hamarosan lehetővé is válik - számolt be közösségi oldalán dr. Farkas Ciprián polgármester. A jubileumi emlékbizottság a soproni népszavazás centenáriumára tervezett programok és események megtervezésében, jóváhagyásában és sikeres lebonyolításában vállal fontos szerepet.
Tovább...

Idén ünnepel Sopron

2021. 04. 17.

Száz éve, vagyis 1921-ben döntöttek népszavazáson az emberek arról, hogy Magyarországhoz tartozzanak. Ebből az alkalomból nemrég elindult a www.husegnapja.hu weboldal, ahol a népszavazásról és annak centenáriumáról olvashatnak friss információkat. A weboldal mellett az információk a #hűség100 nevű közösségi médiás felületen is megtalálhatók.
Tovább...

69 éve hunyt el Sopronyi-Thurner Mihály polgármester

2021. 04. 07.

A huszadik századi Sopron legjelentősebb városvezetője, Thurner Mihály, a Civitas Fidelissima első polgármestere volt. Sopron megmentőjének is nevezték a 23 éven keresztül (1918-tól 1941-ig) polgármesterként tevékenykedő Thurnert, aki meghatározó szerepet töltött be abban, hogy Sopron kiheverje a trianoni csapást, és országos hírnévre tegyen szert a kultúra, az iskolaügy és az idegenforgalom terén. Az 1930-as évek elején városa iránti szeretete és tisztelete jeléül felvette a Sopronyi előnevet. Az 1941-ben Sopron díszpolgárává választott polgármestert 1945-ben állásától és díszpolgárságától is megfosztották, 1951-ben utcaseprői állásért folyamodott. 1952. április 7-én, 73 évesen hunyt el Frankenburg úti házában.
Tovább...

A centenáriumi emlékév alkalmából hirdet vetélkedőt a Soproni Tankerületi Központ

2021. 04. 01.

A Soproni Tankerületi Központ középiskolásoknak szóló országos történelmi vetélkedőt, a felső tagozatos diákoknak pedig alkotói pályázatot hirdet, ezzel csatlakozva Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzata által szervezett centenáriumi emlékév rendezvénysorozatához. Mindkét megmérettetés fókuszában az 1921-es soproni és Sopron környéki népszavazást megelőző és az azt közvetlenül követő időszak áll.
Tovább...

Kitűzték a centenáriumi zászlót a Városházára

2021. 01. 29.

Kitűzte a népszavazás centenáriumára készült zászlót a Városháza homlokzatára Farkas Ciprián polgármester pénteken. Az 1921. december 14-i történelmi jelentőségű voksolás századik évfordulóját emlékévvé nyilvánította az önkormányzat. Az intézmények homlokzatán is láthatjuk majd a lobogókat, a centenáriumi logó pedig számos felületen megjelenik majd; a járványhelyzet enyhültével pedig a város rangjához méltó rendezvényeket is tartanának a megemlékezés jegyében.
Tovább...

Különleges logó készült a soproni népszavazás centenáriumára - emlékév lesz 2021

2020. 12. 14.

Jövőre lesz az 1921-es soproni népszavazás 100. évfordulója. A jeles alkalomból a Soproni Egyetem Alkalmazott Művészeti Intézetének tervezőgrafikus hallgatói egy különleges arculatot terveztek. A kiválasztott munkában a népszavazás mellett Sopron gazdag történelmi múltja is megjelenik. Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzata 2021-et emlékévvé nyilvánította.
Tovább...

Kérem, várjon... Kérem, várjon...