| 2017. május. 4. | 1 perc olvasás

Szén-monoxid mérgezés gyanúja Sopronban

Rosszullét miatt hívtak mentőt Sopronban szerdán este egy Papréti társasház földszinti lakásába.

A mentőszolgálat műszere jelezte a szén-monoxid jelenlétét amikor a lakáshoz értek, ezért értesítették a soproni tűzoltókat. A háromlakásos társasház földszintjén a  tűzoltók az emberi egészségre veszélyes szén-monoxid-szintet mértek így arra kérték a ház öt lakóját, hogy hagyják el az épületet, amíg a gázszolgáltató kiérkezik és átszellőztetik az ingatlant.   A gázszolgáltató leplombálta a lakásban található gázkazánt, annak felülvizsgálatáig. A mentők egy embert szén-monoxid-mérgezés gyanújával kórházba szállítottak, a többi lakó visszatérhetett otthonába. 

Az eset ráirányítja a figyelmet a tüzelő- és fűtőberendezések rendszeres karbantartásának, valamint a szellőztetés és a megfelelő levegő utánpótlás biztosításának fontosságára, hiszen a nyílt égésterű fűtőberendezések a helyiség oxigénjét használják el az égéshez. 

A biztonság növelése érdekében javasolt a jogszabályi előírásoknak megfelelő érzékelő használata, hiszen a szén-monoxid-érzékelő időben figyelmeztethet a veszélyre, ezáltal életeket menthet.

Legnépszerűbb cikkek