| 2020. május. 1. | 1 perc olvasás

Mennyire beszerezhetőek az FFP2-es és FFP3-as maszkok Sopronban?

Sopronban és környékén is pánikszerűen vásárolták az emberek a nagyobb védelmet nyújtó FFP2-es és 3-as maszkokat. Ennek eredményeképpen az ellátás máig akadozik, FFP3-as maszkot jelenleg szinte lehetetlen beszerezni a kereskedelemben. A soproni kereskedő szerint ahhoz, hogy a kereslet-kínálat viszonya rendeződjön, még hónapokra lehet szükség.

Az emberek azért kezdték el rendkívüli helyzet kezdetekor rohamosan vásárolni az FFP2-es és 3-as maszkokat, mert nagyobb védelmet és komfortosabb használatra vágytak. A szakember azonban kiemeli: ezeket az eszközöket eredetileg por elleni védelemre tervezték, nem pedig a vírusok távoltartására. Az egyes kategóriájú maszkok védelmi képességei között jelentős különbségek lehetnek.

- Az FFP2-es és az FFP3-as maszkok közötti legszembetűnőbb különbség, hogy előbbin nincs légzéskönnyítő, míg utóbbin van – emelte ki Süle Zoltán, az SGS Protection Kft. munkavédelmi és higiéniai szaküzlet ügyvezetője. - Az FFP2-es maszk az alap por koncentráció tízszeresét szűri meg, míg az FFP3-as a harmincszorosát. A kettes meg tud fogni enyhén toxikus dolgokat is, míg a hármas már a mérgező tényezők ellen is védelmet nyújt – fejtette ki.

Az ügyvezető tapasztalatai szerint akkor indult meg a maszkvásárlási hullám Sopronban és környékén is, amikor elkezdett Olaszországban is komolyabb teret nyerni az új típusú koronavírus-járvány. Ekkor rendkívüli mozgás volt a piacon, a szakember úgy fogalmazott stábunknak: „mindenki mindent keresett és mindent vitt.”

- Ebből adódóan a cégek is készleteket halmoztak fel, ezáltal elkezdett akadozni az ellátás. Illetve, az FFP3-as maszkkal jelenleg is problémák vannak a beszerezhetőségét illetően, ezt szinte egyáltalán nem lehet kapni egyelőre – hangsúlyozta az ügyvezető.

A kereskedő úgy látja: egyelőre nem fog rendeződni a kereslet-kínálat viszonya a maszkok piacán. Ugyan mára kicsit alábbhagyott az érdeklődés az árucikkek iránt, de ettől függetlenül időbe telik, míg utolérik magukat a gyártók – főleg annak tükrében, hogy ezek közül több alapanyaghiánnyal küzd ráadásul vannak olyan raktárak, amelyek leálltak. Az ügyvezető véleménye szerint pár hónapra szükség van még ahhoz, hogy visszatérjen a termelés a normál ütembe.

Legnépszerűbb cikkek