| 2017. október. 4. | 2 perc olvasás

10 éves a sarródi Assisi Szent Ferenc Kápolna!

A kápolna megépítésének ötlete Barcza Attilában merült fel a kölni katolikus ifjúsági világtalálkozóról hazatérve. Ekkor határozták el barátaikkal, hogy belevágnak az építésébe. A kápolna sok környékbeli és sarródi család adományaiból és önzetlen segítségéből épült meg


fotó: Griechisch Tamás

Barcza Attila soproni önkormányzati képviselő beszédével kezdődött a 10. évfordulós ünnepség, majd Dr. Veres András római katolikus megyéspüspök szentmiséjével folytatódott az esemény a Sarródi Szent István Vértanú templomban.

A képviselő ünnepi beszédében  elmondta, hogy 10 évvel ezelőtt, a kölni pápalátogatásról hazatérve a barátaival elhatározták, hogy a községben építenek egy kápolnát a szent ferenci gondolat jegyében. Sokan kételkedtek a tervben amit a hat tanuló tervezett el, de a végére több mint 100 ember és a település összefogásával épült meg a kápolna. Ez az összefogás azóta is működik. Köszönetet mondott a  takarításért a rendszeres karbantartásért, és a nem olyan régi felújításért, a kápolna környezetének a megújulásáért. Beszédében hangsúlyozta, hogy ez a kápolna üzenet a jövő számára a kereszténységről a hitről. Időközben a kápolna hivatalosan is a Mária zarándokút részévé vált.

Barcza Attila hozzátette három fontos dolgot jelent számára az Assisi Szent Ferenc kápolna: nagyapjának nem engedték a régi rendszerben felépíteni. A második, hogy összefogással sok mindent el lehet érni, a harmadik, hogy a kisfia keresztelője is itt volt.

Szavait azzal zárta, hogy ez a kápolna is bizonyíték, hogy egy kisebb kezdeményezés hatására egy kis település is válhat szakrális központtá.


fotó: Griechisch Tamás

A szentmise után körmenet indult a kápolnához, majd agapéra került sor a Fertő-Hanság Nemzeti Park központjában a Kócsagvárban, ahol a kápolnáról készült festményeket, rajzokat nézhettek meg az érdeklődők. A kiállított művek eladásából származó bevételt a kápolna fenntartására fordítják.


fotó: Griechisch Tamás

Az ünnepi szentmisén az egyházi vezetőkön kívül részt vett Dr. Molnár Ágnes és Firtl Mátyás országgyűlési képviselő, Németh Zoltán a GYMS megyei közgyűlés elnöke, Tóth Éva, Dr. Farkas Ciprián, Péli Nikoletta, Táp Lászlóné valamint Mágel Ágost soproni képviselők.

Papp Gyula Sarród polgármestere és Rajczi János alpolgármester, a sarródi önkormányzat és egyházközség képviselői, intézményvezetők. Fertődöt Bognár Zoltán polgármester képviselte.

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek