| 2023. április. 21. | 2 perc olvasás

10 kiállítással indul szombaton a SopronFest!

Az április 28-29-30-án első alkalommal rendezik meg a SopronFestet. Már egy héttel korábban, április 22-én, szombaton több programmal várják a vendégeket. Négy kiállítás indul ezen a napon, az egyik Tilla és Kiss Tibor élő podcast-beszélgetésével. Szombaton este 6-kor egy helyen, egy időben két kiállítás nyílik a soproni Liszt-központban, a Munkácsy-teremben.

Szombaton este 6-kor egy helyen, egy időben két kiállítás nyílik a soproni Liszt-központ Munkácsy termében. „A rendszerváltás fotósaként” emlegetett Lobenwein Tamás idén lenne 80 éves. Rá emlékeznek a tisztelői azzal a tárlattal, amely elsősorban a rendszerváltás éveit öleli fel, kiemelten a Páneurópai Piknik határáttörés pillanatait, amely sorozat a világsajtót is bejárta. A kiállítást Kárpáti György fotóművész nyitja meg, és megemlékezik a művészről Bella Árpád is, aki a páneurópai piknik világszerte ünnepelt határőr-parancsnokaként vált ismertté.

Ezzel egy időben ugyanitt Weiler Péter „Kár lett volna disszidálni” című tárlata ugyancsak ezt a korszakot eleveníti fel, többek között Lobenwein Tamás korabeli képeit is feldolgozva.

Este fél 8-kor szintén a Lisztben, a nagyteremben egy élő podcast-beszélgetésen Tilla vendége lesz Kiss Tibor. A Quimby frontembere sok éve nem alkotott és kiállításon se mutatta meg műveit, a SopronFest az első alkalom, amikor újra találkozhatunk a művésszel, aki most szombaton beszélget és kiállít, jövő pénteken pedig az idei év első koncertjével érkezik Sopronba a Quimby! A kiállítás címe: Zsigeri történetek.

És ezzel még nincs vége a SopronFest első kiállításainak, este 9 körül ugyanis Az én lemezem című tárlatot Németh Róbert nyitja meg, ugyancsak a Liszt-központ előterében. Ezen a kiállításon ismert művészek mutatják be azokat a lemezeket, amelyek nagy hatással voltak rájuk, amelyek elindították őket a pályájukon. Szerepel itt Azahriah, a Halott Pénz, Nagy Feró, a Tankcsapda, de Szikora Róbert és Dzsúdló is.

Nemcsak a Lisztben, hanem a város több pontján is nyílnak kiállítások 22-én. Utcákon és tereken találkozhatunk a Sopron anno és a Soproni Mesék képeivel. A Kultúrpresszó ad otthont a Főfoto Galéria-Hova lett? című kiállításának a magyar poptörténelem legendás, de elfeledett lemezborítóiról. A Várkerület Galériában Herczeg Anikó Fényterápia című kiállítása várja az érdeklődőket, a Museum Cafében pedig Baradács Anett színes festményeinek kiállítását tekinthetjük meg. Soproni Somlai Attila a múlt és jelenkor nagyjait, a Szellem óriásait idézi meg idő és időtlenség témáit feszegetve a Deák Étteremben

A SopronFest következő nagy eseménye, a hivatalos megnyitó április 27-én este a Fő téren lesz. Itt a Soproni Sörnapok keretében Charlie ad koncertet, majd a Be Massive Horizon a Tűztorony erkélyéről zenél. A belépős események közül több már elővételben telt házas, a szervezők mindenkit arra biztatnak, hogy időben váltsanak jegyet a kiválasztott programokra, illetve időben regisztráljanak az ingyenes eseményekre.

Legnépszerűbb cikkek