| 2019. május. 19. | 1 perc olvasás

10 köbméter szemetet szedtek össze a Soproni Borvidéken

25 helyi bortermelő fogott össze a hétvégén, hogy a Soproni borvidéken található szőlőkben, utak mentén eldobott vagy éppen kihordott hulladékot összeszedjék. A kezdeményezés ötletgazdái Varga Tamás és Németh Ottó borászok voltak.


fotó: facebook

Szombaton reggel gyülekeztek a Balf és Fertőrákos közötti Présház-telepnél a borvidékért felelősséget érző és azért tenni akaró gazdák. A megbeszélést követően először a már korábbról ismert „lerakó” helyekre vonultak a résztvevők – írja Tascner Kurt, borász Facebook oldalán. Voltak, akik a Fertő-parti szőlőkben szedték össze a szemetet, mások Harka felé, a Kogl dűlőt tisztították meg a hulladéktól. Ezt követően a Balf és Fertőrákos közötti biciklisutat mentesítették a gazdák zsákokkal felszerelkezve. Ott az árkokat tisztították meg a nemtörődöm arra járók szemetétől.

A borászoknak közel 10 m3 szemetet sikerült összegyűjteni a legváltozatosabb dolgokból. Találtak háztartási szemetet, televíziót, gumiabroncsot, festékes vödröt, de volt kanapé és bontási törmelék is.

Egy időre most megtisztultak ezek a területek. A borászok arra kérnek mindenkit, hogy legközelebb vigyék magukkal az út közben keletkező szemetet. Aki lerakónak használná a zöld területeket, a szelektív hulladékot vigye a gyűjtőkbe vagy az STKH által üzemeltetett zöldudvarokba.

Legnépszerűbb cikkek