| 2021. augusztus. 28. | 1 perc olvasás

100 éve volt az első ágfalvi csata

100 évvel ezelőtt, 1921. augusztus 28-án történt az első ágfalvi csata. Az összecsapás hősi halottja, Baracsi László kecskeméti felkelő római katolikus vallású, paraszti család gyermeke, aki kecskeméti hentesmesteri állásából a Rongyos Gárda tagjaként halt hősi halált. Ma, a századik évfordulón megkoszorúzták Baracsi László emlékművét, valamint megáldották a felújított síremlékét.

100 évvel ezelőtt vette kezdetét az a közel másfél hónapig tartó fegyveres felkelés, melynek segítségével végül sikerült kiharcolni a Velencei szerződést, és így a népszavazást. A történelmi helyszíneken a hálás utókor emlékezett.
1921. augusztus 28-án az Ágfalvára bevonuló osztrák csendőröket meglepetésszerű támadás érte, Sopron Burgenlandhoz való csatolása átadása így meghiúsult. A 100 évvel ezelőtti eseményekre és a csata hősi halottjára, Baracsi Lászlóra emlékeztek Ágfalván.

Az ünnepélyes megemlékezésen Pék Zsuzsanna, Ágfalva polgármestere elmondta: minden évben fontos megemlékezni erről a jeles napról. „1921-ben több csata is folyt Ágfalván, amelyek kisebb ütközetek voltak, de jelentőségük annál nagyobb, hiszen olyan diplomáciai döntéseknek adtak előszelet, amelyeknek köszönhetően a népszavazásra is sor kerülhetett.”


fotó: Magasi Dávid

Az emlékezők Baracsi László emlékművénél koszorúzással és főhajtással fejezték ki a hős iránti tiszteletüket.


fotó: Magasi Dávid

„Az a bátorság és hazaszeretet, amit annak idején többedmagával tanúsított az osztrák erőkkel szemben, minden magyar ember számára példaértékű lehet – tette hozzá Ágfalva polgármestere.

A megemlékezés után a résztvevők átvonultak az ágfalvi temetőbe, ahol Heinrichs Eszter evangélikus lelkész és dr. ifj. Sarkady Sándor tudományos kutató is tiszteletét fejezte ki Baracsi László iránt. 
A felújított sírhelyet az esemény végén Németh Attila plébános áldotta meg.

A rendezvénysorozat zárásaként a Harcsa Béla által rendezett Őrtüzek nyugaton című filmet nézhették meg a résztvevők az Ágfalvi Fogadóban. A filmet követően Harcsa Béla rendező, Dr. Botlik József PhD. történész és Dr. Sarkady Sándor tudományos kutató, történész válaszolt a kérdésekre.

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek