| 2023. december. 5. | 1 perc olvasás

100 éves a magyar rádiózás - a soproni tévétorony hazánk jól ismert látványosságai közé tartozik

A soproni tévétorony a műsorszórás gerinchálózatát alkotó 17 fontosabb adótorony között van. A munka még a Károly-kilátóról indult meg a kezdetekkor.

fotó: SopronMédia fotóarchívum

Magyarországon a rádióadásokat a Magyar Királyi Posta szakemberei indították el, a tévéadások első lépéseit a Magyar Posta tette meg. Később az egyre bővülő, fejlődő feladatok körét a postából 1989-ben kivált Magyar Műsorszóró Vállalat, az Antenna Hungária Zrt. közvetlen elődje vette át.

A társaság országos hálózatában összesen 136 telephelyről folyik műsorszórás. A rádió- és televízió-műsorszóró adóállomások végzik a földfelszíni országos műsorszétosztást és műsorszórást, de emellett olyan további feladatokat is ellátnak, mint például a mobiloperátorok hang- és adattovábbítása, illetve egyéb telekommunikációs szolgáltatások.

fotó: Antenna Hungária Zrt.

A televízióműsor terjesztésekor a műsorszolgáltató tévécsatornák stúdióitól digitálisan juttatja el a nézőkhöz a műsort földfelszíni műsorszóró rendszerein az Antenna Hungária.

A műsorszórás gerinchálózatát alkotó 17 fontosabb adótorony jól ismert látványossága hazánknak, ilyen például az OMK mellett a mátrai Kékestetőn, a pécsi Misinán, a Sopronban, Kab-hegyen és a Szentesen álló torony is.

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek