| 2022. szeptember. 21. | 2 perc olvasás

100 éves a Soproni Egyetem Botanikus Kertje

100 éves a botanikus kert, és ennek alkalmából 3 napos rendezvénysorozattal ünnepel a Soproni Egyetem. Szerdán emlékfaültetéssel és a Botanikus kert szelleme képkiállítással nyitották meg a rendezvényt, mely holnap szakmai konferenciákkal fog folytatódni.

Árnyas fák, természetközeli díszlet: nincs szebb helyszín az ünneplésre, hisz a Soproni Egyetem Botanikus Kertje fennállásának 100. évfordulóját ünnepli. A centenárium alkalmából háromnapos rendezvénysorozattal emlékeznek meg a jeles évfordulóról. A nyitóünnepségen részt vett Zambó Péter, az Agrárminisztérium erdőkért és földügyekért felelős államtitkára, aki maga is a Soproni Egyetem diákjaként kellemes élményeket idézett fel a botanikus kertről.

Fotó: Griechisch Tamás

- Mindannyian tudjuk, hogy Selmecbányáról került Sopronba az erdészeti felsőoktatás fellegvára. Selmecbányán egy csodálatos botanikus kert vette körül az ottani erdészeti akadémia épületét. 1922-ben kezdődtek el azok a munkálatok itt, a régi katonai iskola területén, amelyek megalapozták a mai botanikus kertet. Száz év alatt jutottunk el ide, amit ma látunk magunk körül. Ez a botanikus kert olyan oktatási és kutatási bázist is jelent az erdészeti felsőoktatásban, amely mindenféleképpen megérdemli azt a figyelmet, amit az elkövetkezendő napokban kap az évforduló kapcsán – mondta el Zambó Péter, az Agrárminisztérium erdőkért és földügyekért felelős államtitkára. 

Fotó: Griechisch Tamás

A rendezvényen a Soproni Egyetem díjazta a botanikus kert egykori munkatársait, akik sokat tettek a kert fejlődéséért és fenntartásáért. Zöld egyetemként nem is emlékezhetne meg másként az intézmény a centenáriumról mint egy emlékfaültetéssel, mely tovább gazdagítja a botanikus kert élővilágát.

- Erdészgenerációk sokasága nőtt itt fel, rótták az útjait, ahogy tanulták a lágy szárú növényeket, a fás szárú növényeket vagy éppenséggel az oktatás után romantikus sétákat tettek itt az erdészhallgatók. Azt gondolom, mindenkinek az életében, aki ezen az egyetemen tanult vagy éppen Sopronban él, ez a kert számos szép emlékeket rejt. A botanikus kert az egyetem életében a jövőt is jelenti. Szeretnénk olyan állapotban tartani a kertet, hogy ha lehetőségünk nyílik a fejlesztésére, akkor ezt megtehessük – emelte ki prof. dr. Fábián Attila, a Soproni Egyetem rektora.

Fotó: Griechisch Tamás

A szerdai eseményen a Botanikus kert szelleme címmel nyílt kiállítás, ahol a kert múltját és mindennapjait ismerhetik meg az érdeklődők. Csütörtökön szakmai konferenciákkal folytatódik a rendezvénysorozat.

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek