| 2022. március. 24. | 2 perc olvasás

100 éves jubileumát ünnepli a Soproni Egyetem botanikus kertje

Az évforduló kapcsán megemlékeztek a botanikus kert történelméről és a természeti értékek hosszútávú megőrzéséről, valamint a kert jövőjéről, megújításáról is.

A Soproni Egyetem a modellváltással párhuzamosan egyértelműen a fenntarthatóságot állította a képzés és a kutatási tevékenység középpontjába. Ebbe a gondolatkörbe illeszkedve új szerepet szántak a botanikus kertnek is - mondta el beszédében Péterfalvi Ágnes, a Soproni Egyetem botanikus kertjének vezetője.

Foto: Máthé Alexandra

A következő években stratégiai cél a zöld infrastruktúra további fejlesztése az egyetem és a botanikus kert területén, ami tartalmazza többek között az esővíz- és a zöldhulladék-gazdálkodást, a burkolatok újragondolását vagy éppen új zöldfelületi rendszerek kiépítését. Egyre inkább felértékelődik a botanikus kertek szociális szerepe, a lakossággal történő együttműködése és az aktuális környezeti problémák felvetése az ember és a természet kapcsolatának erősítésére.

Foto: Máthé Alexandra

Ezeket a célokat a fenntarthatóság és a környezettudatosság üzenetének közvetítésével az egyetemi hallgatók és a lakosság aktív bevonásával igyekeznek elérni. Ennek első lépéseként április 22-én, a Föld napja alkalmából, önkéntes napot szerveznek a soproni középiskolásoknak, amikor a kert szépítése mellett ismeretterjesztő programokon vehetnek részt a diákok. Második lépésként ezt a fajta természetközeli oktatási és képzési módszert állandósítják a kertben, és a város iskoláival együttműködve tematikus programokat és előadássorozatot indítanak az év folyamán.

A mostani évnyitó rendezvényen kulturális programmal, kürt- és hegedűmuzsikával köszöntötték a megjelenteket. 

Foto: Máthé Alexandra

A jubileum alkalmából számtalan programmal várják a lakosságot, az érdeklődőket, a diákokat:

        - húsvét hétfőn délelőtt családi programmal készülnek,

         - májusban a méhek világnapja alkalmából rovarhoteleket helyeznek ki.

        - Szentivánéj napján ismeretterjesztő előadásokkal várják az érdeklődőket.

        - ősszel, a botanikus kert alapításának évfordulójára, az egyetemi hallgatók aktív bevonásával botanikus kerti napokat szerveznek, melyet egyrészt szakmai programok, másrészt pedig lakossági workshopok, tematikus séták színesítenek.

A Soproni Egyetem botanikus kertje egész évben szabadon és ingyenesen látogatható, de bármikor lehetőség van tematikus és vezetett séták lebonyolítására is.

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek