| 2019. október. 26. | 2 perc olvasás

100 fölött az átlagos véradószám Sopron környékén

106-an adtak vért Lövőn a legutóbbi akció keretében - a Magyar Vöröskereszt Sopron Területi Szervezete szerint ez a lakosság számához viszonyítva becses eredmény. A térségben lévő egyéb váradásokon is szép számmal nyújtják a karukat az önkéntesek - a szervezet szerint ez egyaránt köszönhető a környék településein élők önzetlenségének és a helyi szervező csoportok hatékony, szorgalmas munkájának.

- Sopron területén havonta átlagosan 10-12 kitelepüléses véradás van, amelyeken 500-600 fő véradó jelenik meg - osztotta meg velünk Szijártó Gyöngyi területi koordinátor. - A városon belül minden szakközépiskolában, gimnáziumban tartunk véradást, van ahol tavasszal és ősszel is. A városi véradások keretében alkalmanként általában 100 fő feletti a véradószám - fejtette ki.

Illusztráció
Illusztráció
Forrás: Sopronmédia Archív
Illusztráció
Illusztráció
fotó: Griechisch Tamás

Sopron Területi Szervezetéhez 26 település tartozik, ahova a lakosság számától függően 2-3 alkalommal is tart véradást egy évben. - A Lövőn tapasztalt 106 fő nagyon szép szám a lakosság számához viszonyítva - emelte ki a területi koordinátor.

Szijártó Gyöngyi úgy tapasztalja, a kiváló számok nagyban köszönhetők a véradásszervező önkéntesek és segítőink a példás helyi helytállásának - amelyben kitüntetett szerepet élvez a véradókkal való folyamatos kapcsolattartás. - Sokat köszönhetünk a települések polgármestereinek és a támogató pártolóknak, akik lehetővé teszik, hogy vendégül láthassuk a véradókat - világított rá.

A Magyar Vöröskereszt Sopron Területi Szervezete is rendszeresen elismeri az önkéntesek példamutatását
A Magyar Vöröskereszt Sopron Területi Szervezete is rendszeresen elismeri az önkéntesek példamutatását
Forrás: Sopronmédia Archív

A Sopron Területi Szervezet számos módon népszerűsíti az önkéntességet: például plakátokkal, nyereményjátékokkal, vagy az immáron hagyományossá vált véradónapi ünnepségek rendezésével. Ezek keretében kitüntetik azokat, akik nagyon sokszor nyújtották a karjukat, hogy így segíthessenek. - Emellett az önkénteseinknek szervezünk kirándulásokat, képzéseket is - osztotta meg velünk a területi koordinátor.

Szijártó Gyöngyi kiemelte: vérre mindig nagy szükség van. - A biztonságos vérellátáshoz napi 1600-1800 véradóra van szükség hazánkban - tudtuk meg tőle. - A vér csak vérrel pótolható, mert bizonyos betegségek csak ezzel gyógyíthatók. Így mindenképpen szükségünk van az önzetlen, példát mutató véradóinkra, az új önkéntesek megszólítására, hisz ők biztosítják a folytonosságot a mozgalomban. Kiemelten fontos az ifjúság megnyerése e cél az érdekében - fogalmazta meg gondolatait.

Borítókép: illusztráció; Forrás: Sopronmédia Archív

Legnépszerűbb cikkek