| 2020. március. 1. | 3 perc olvasás

1000 méter magasan is szelik a hőlégballonok Sopron és környéke egét

1000 méterről látni szülőföldünket, Sopront és környékét - ez Becz Ritának és csapatának nem csupán álom. Sőt, az általuk használt repülő járművekkel ez a magasság egyáltalán nem is magasság... Az ágfalvi székhelyű Kaiser Ballon Klub SE nemzetközi szinten is elismert tagjai beavattak minket a hőlégballonozás legizgalmasabb részleteibe!

- A Kaiser Ballon Klub SE-nek jelenleg 2 pilótája van - tudtuk meg Becz Ritától, az egyesület vezetőjétől. - Én 1992-ben kerültem közelebb a ballonozáshoz. Akkor mint csapattag, majd 1994-ben szereztem meg a ballon pilóta engedélyt, aztán 2003-ban a ballon pilóta oktatói képesítést is. Azóta közel 700 órát repültem, részt vettem 3 női hőlégballon világbajnokságon, 3 női Európa bajnokságon, és nagyon sok egyéb nemzetközi és hazai megmérettetésen - fejtette ki Becz Rita, aki ezeken a versenyeken számos nívós elismeréseket gyűjtött be.

Az egyesület második pilótája, Bedők József 2011-ben került először közel egy ballonhoz - onnantól rengeteg versenyen vett részt, mint a csapat tagja, majd 2018-ban megszerezte a pilóta jogosítványt.

Becz Ritától megtudtuk: az egyesületnek 2 teljes, repülésre alkalmas hőlégballonja van. - Egy teljes komplett hőlégballon az alábbi fő részekből áll: kosárból, kupolából, égőből, 4 palackból, valamint egy szélmotorból és természetesen a szükséges műszerekből - fejtette ki a vezető. - Az egyik járművünk egy 2000 m3-es Schroeder Ballon, amelyet versenyzésre használunk. Ennek a formája csepp alakú. Erre azért van szükség, hogy a fel-le menetelt gyorsabban, és deformálódástól mentesen tudja megtenni. A másik járművünk egy 3000 m3-es Cameron Ballon, amely 5 fő szállítására alkalmas. Ezért ezzel szoktuk szállítani azokat, akiknek szeretnénk megmutatni, hogy milyen csodálatos a vidékünk sok-sok méter magasból - fejtette ki.

A hőlégballon anyaga speciális szövésű, selyemszerű anyag. A kosarak - vagyis gondolák - tengeri nádból készülnek, amely könnyű és tartós. A szélmotor egy 13 lóerős erőforrás, ami arra kell, hogy a hőlégballont felfújják a szakemberek hideg levegővel. - A különleges járművek esetén alkalmazott gázpalackok annyiban különböznek a háztartásokban használtaktól, hogy a mienkből a propán-bután gáz folyékony halmazállapotban használható, amit az égőn keresztül felmelegítve 10 bar nyomáson égetünk el. A műszereink leginkább laptopok és tabletek a navigációhoz, illetve magasságmérőt és rádiót is alkalmazunk - tudtuk meg Becz Ritától.

Az eredményes pilóta azt is megosztotta velünk: minden repülést gondosan meg kell tervezni, amelyhez igénybe veszik az időjárással foglalkozó oldalak segítségét is - a hőlégballonnal történő "léghasítást" ugyanis a nagy szél és a csapadék egyaránt meghiúsíthatja. Ezért a felszállás helyének és a repülés irányának kiszámítása nagy felelősséggel jár és pontos ismereteket igényel. - Mivel a hőlégballon egy korlátozottan irányítható légijármű ezért csak 3 dolgot tudunk csinálni: emelkedni, süllyedni, és magasságot tartani - szögezte le az egyesület vezetője.

Ha az időjárás kegyes, a Kaiser Ballon Klub SE tagjai leggyakrabban Újkér mellől szoktak felszállni. Szép időben látszik repülésük során a Fertő tó, a Kőszegi hegység és olykor a Balaton felvidék is. Ez nem csoda, hiszen a ballonosok még amatőr utassal is 1000 méter magasra szoktak felmenni - de a megengedett magasságot az adott légtér határozza meg. - Azt pedig, hogy milyen távolságot tudunk megtenni, a szél sebességétől függ. Volt, hogy 4 kilométert repültünk 1 óra alatt, de olyan is előfordult, hogy 40-et - osztotta meg velünk Becz Rita.

Az ember úgy szárnyal, mint egy madár

Az egyesület tagjai egyöntetűen hangsúlyozzák: az előbb elhangzott számok a valóságban nem mást jelentenek, mint felfoghatatlan élményt. - Szó szerint nagyon felemelő érzés hőlégballonozni - szögezte le Becz Rita. - A repülés többi formájától ellentétben itt nem egy motor adja azt az erőt, ami elemel minket a földtől. Itt csak hirtelen elkezdesz lebegni, amely érzést lehetetlen szavakba önteni. Az ember úgy szárnyal, mint egy madár, ami kihasználja a szél erejét a lebegéshez. Mivel mi versenyzünk nekünk az élmények kicsit másabbak, mint egy olyan embernek, aki hőlégballonnal először utazik. Nekünk egy cél pontos megközelítése ad sikerélményt, míg aki először repül annak a magasság és a látvány - fejtette ki.

Az egyesület tapasztalatai szerint városunkban és környékén is egyre több civil veszi a bátorságot, hogy felszálljon hőlégballonnal - volt, aki egy megismételhetetlen lánykéréshez kérte a Kaiser Ballon Klub SE segítségét.

Végezetül egy kis érdekesség: a jelenlegi magassági rekord hőlégballonnal 21027 méter - mint megtudtuk itt már az égőnek plusz oxigént is kell adni. A jelenlegi magyar rekord 1998. április 25-én repült 10364 méter volt - szóval, a határ a csillagos ég?

A képfelvételek az egyesület életének fontos mozzanatait örökítik meg, így nem feltétlenül Sopronban, vagy környékén készültek!

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek