| 2022. július. 26. | 2 perc olvasás

1100 kilogramm halat mentettek ki a Gida-patak tározóból

Majdnem teljesen kiszáradt a Gida-patak tározó. A hosszú ideje tartó csapadékmentes időszak és a kiszáradó Gida-patak vezetett a tó pusztulásához. A közösségi összefogásnak köszönhetően azonban a vízből több mint 1100 kilogram élő halat mentettek ki.

Nemzetközi szintű tendencia, hogy a természetes vizeink egyre apadnak. Ez a jelenség térségünkben elsőként a Gida-patak tározót érintette, olyannyira, hogy a tavalyi haltelepítés már nem valósulhatott meg ezen a helyszínen. Az egyesület azóta folyamatosan figyelte a tó állapotát, ahol ez a hónapok óta elhúzódó folyamat a múlt héten tetőzött, amikor 2 nap alatt több mint 15 centimétert csökkent a vízszint.
- A Gida-patak tározóval kapcsolatban három fontos problémát lehet kiemelni. Elsősorban a víz utánpótlásának hiánya okoz gondot. Egy komplett évre való csapadékmennyiség hiányzik a régiónkban. A másik probléma a tó kialakítása. Ez nem egy épített meder, hanem a meglévő domborzati viszonyokra duzzasztották fel a tavat, így mindig sekély volt a vize, valamint a gáttal is lehettek problémák. Ez a három együttható eredményezte a tó kiszáradását. A felgyorsult folyamat miatt azonnal cselekednünk kellett, így a múlt héten halmentésre került sor - mondta el Magyar Szilárd, a Sopron és Vidéke Horgász Egyesület elnöke. 

A kiszáradt tóból mintegy 1100 kilogramm élő halat mentettek ki. Ezeket az állatokat a Kistómalomba, valamint az Ibolya-tóba helyezték át. Ezeknek a halaknak a nagy része amúr volt, a maradék keszegféle, süllő és ponty. A mentés igazi közösségi összefogással valósulhatott meg. A halmentésben hatalmas szerepet töltött be Liedtke Alfonz halász, aki biztosította a mentéshez szükséges hálót és szakértelmével támogatta a munkálatokat. - A mentéshez szükséges szerszámaim még megvoltak, csak ki kellett bogozni és rendbetenni őket. Másnap reggel 5 órakor kezdtük el a munkát, két dobásból sikerült a halak kilencven százalékát befogni és életben tartani. Ehhez biztosítottunk tartályt és oxigént is. Öröm volt látni, hogy ez a hatalmas mennyiségű hal megmenekül - részletezte Liedtke Alfonz.

A Sopron és Vidéke Horgász Egyesület feltett szándéka, hogy megmentsék a tavat, de ehhez elsősorban nagy mennyiségű csapadékra lenne szükség. - Most, hogy kiszáradt a tó, nagyon hatékonyan tudnánk kialakítani egy mélyebb medret. Hosszú távú célunk, hogy a mesterséges viszonyok között kialakított mederrel egy hosszú távon fenntartható állandó medert alakítsunk ki. A további stratégiák kidolgozásához azonban az összes érintett felet szeretnénk egy asztalhoz ültetni - tette hozzá a horgászegyesület elnöke. 


 

Legnépszerűbb cikkek