| 2020. november. 2. | 2 perc olvasás

Széchenyi Istvánra emlékeztek a Magyar Tudomány Ünnepén

A Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából rendezett Széchenyi-emléknapon a nagycenki Széchenyi-mauzóleumban, majd a sopronpusztai Akadémiai Emlékerdőben is tartottak megemlékezést.

A Magyar Tudományos Akadémia Nagycenken, a Széchényi-mauzóleumban emlékezett meg az alapító gróf Széchenyi Istvánról. Az ünnepségen Freund Tamás, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke – aki ebben a minőségében először vett részt a nagycenki megemlékezésen – beszédében a tudomány jövőformáló szerepéről szólt.  

Freund Tamás, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke
Freund Tamás, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke
Fotó: Soproni Egyetem

A megemlékezés végén az MTVA részéről Freund Tamás elnök és Kollár László főtitkár, a Soproni Egyetem képviseletében Lakatos Ferenc és Katona György rektorhelyettesek, a TAEG Zrt. részéről Ábrahám István vezérigazgató és Bánáti László parkerdei és kommunikációs igazgató, valamint Borovics Attila, az Erdészeti és Tudományos Intézet igazgatója helyezett el koszorút  Gróf Széchenyi István sírjánál.  


Fotó: Soproni Egyetem

A sopronpusztai Akadémiai Emlékerdőben tartott megemlékezésen Lakatos Ferenc, a Sopron Egyetem rektorhelyettese köszöntötte a résztvevőket, aki beszédében elmondta: „Ha visszatekintünk 1825-re, Selmecbányára, arra a városra, ahol a Soproni Egyetem elődje működött, akkor olvashatjuk az akkori feljegyzésekben, hogy számos fejlesztés történt: ekkor állították be a mai fogalmaink szerinti első gőzgépet, és a bányászati technika haladását jelentő, a síneken járó bányakocsikat is ekkor alkalmazták először. Ebben az évben, ebben az ipari- és technológiai fejlődést hozó időszakban tartotta fontosnak gróf Széchenyi István a Magyar Tudományos Akadémia megalapítását.

Prof. Dr. Lakatos Ferenc, a Sopron Egyetem rektorhelyettese
Prof. Dr. Lakatos Ferenc, a Sopron Egyetem rektorhelyettese
Fotó: Griechisch Tamás

Kollár László, a Magyar Tudományos Akadémia főtitkára ünnepi beszédében hangsúlyozta, hogy aki fát ültet, az bízik a jövőben. A 2019-ben elhunyt Solymos Rezső életútjáról, tevékenységéről Mátyás Csaba akadémikus emlékezett meg, felelevenítve többször hangoztatott programját: „Az erdőt be kell hozni az Akadémiára – és az Akadémiát ki kell vinni az erdőre!” 

Kollár László, a Magyar Tudományos Akadémia főtitkára
Kollár László, a Magyar Tudományos Akadémia főtitkára
Fotó: Griechisch Tamás

A hagyományoknak megfelelően a sopronpusztai Akadémai Emlékerdőben ültették el az Emlékerdő megalapítását jelképező 195. hársfát. Az idei évben az Akadémai Emlékerdő létesítését kezdeményező, 2019-ben elhunyt Solymos Rezső akadémikus emlékére is fát ültettek és emléktáblát helyeztek el az emlékezők. 


Fotó: Griechisch Tamás

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek