| 2020. július. 24. | 2 perc olvasás

120 millió forintból fejleszthetik a közösségi tereket a térség települései

Több mint hatszáz település nyert tízmilliárd forintot közösségi terek fejlesztésére a Magyar falu program keretében - jelentette be a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos. Gyopáros Alpár közölte: a pályázatok kedvezményezettjei a kistelepülési önkormányzatok és a történelmi egyházak ott működő egyházközségei. A térségbe közel 120 millió forint érkezik ilyen célokra.

Mindkét célcsoport közösségi tér kialakítására, fejlesztésére pályázhatott legfeljebb 30 millió forintig, valamint közösségszervező egyéves foglalkoztatására, maximum hárommillió forintig - tette hozzá a kormánybiztos.

Gyopáros Alpár közölte: Magyarországot és az egész világot pap- és lelkészhiány sújtja, így nem ritka, hogy egy vidéki plébános, lelkész három-négy, vagy akár hat-hét településen is szolgál, és emiatt nem marad ideje a "közösségszervezés hagyományos feladatára". Tájékoztatása szerint a pályázatnak köszönhetően foglalkoztatandó közösségszervező a világi feladatok ellátásában tudja segíteni, tehermentesíteni a helyi papokat, lelkészeket. Gyopáros Alpár kitért a települések üresen maradt plébániaépületei felújításának fontosságára is, hogy azokat az egyházközségek használhassák, és nyitottá tehessék a világi közösségnek is.

A program mostani 600 kedvezményezettjével együtt idén már hat pályázaton hirdettek nyerteseket, számuk meghaladja a kétezret - jelezte, hozzátéve, hogy újabb pályázatok eredményeit ismertetik, és újakat is meghirdetnek.

Barcza Attila országgyűlési képviselő elmondta a Magyar falu programban Fertőszéplak 700 ezer forint értékben, Hidegség 11 millió forint, Pereszteg 15,5 millió forint, Röjtökmuzsaj 5 millió forint, Sarród 6 millió forint, Újkér 6 millió forint, Zsira 5 millió forint értékben pályázott sikeresen, valamint az egyházi közösségi terek kialakítására is érkeztek források: Kópháza (Római Katolikus) 10 millió forintot, Nemeskér (Evangélikus) 15 millió forintot fordíthat erre a célre, Újkéren pedig 45 millió forint forrást kapnak egyházi közösségi terek kialakítására (Evangélikus 30 M Ft + 15 M Ft Római Katolikus). A képviselő hozzátette, hogy a fejlesztéseknél, beruházásoknál fontosabb a faluprogram azon célja, hogy vonzóvá tegye a fiatal családok számára a falvakban való letelepedést, építkezést, családalapítást, elérhetőek legyenek az alapszolgáltatások. A fiatalokat számos családtámogatási program segíti melyek népszerűsége töretlen. 

Borítókép: Újkér.hu

Barcza Attila (b) a Magyar Falu Program egyik átadóján Répcevis polgármesterével (j)
Barcza Attila (b) a Magyar Falu Program egyik átadóján Répcevis polgármesterével (j)
archívum

Legnépszerűbb cikkek