| 2018. június. 5. | 2 perc olvasás

125 éve született Becht Rezső szépíró, helytörténész.

Becht Rezső egykori lakóházánál tartottak megemlékezést és koszorúzást. Sopron hűségdíjas írója, a város szépségének, emberi és történelmi méltóságának leghíresebb megörökítője, 125. éve született.

Az Udvarnoki utca 2. szám alatti ház homlokzatán található Becht Rezső emléktáblája, amelynél évtizedek óta, minden évben megemlékeznek a kiváló soproni íróról, aki 1893. június 5-én született, 125 évvel ezelőtt. A lakóközösség egykori és jelenlegi tagjai a mai napig ápolják Becht Rezső emlékét. 


fotó: Griechisch Tamás

Dr. ifj. Sarkady Sándor tizenévesen még találkozott a 20. századi Sopron legkiválóbb írójával, akinek élettörténetét osztotta meg a megemlékezés résztvevőivel. Kiemelte, Sarkady Sándor és Bősze Balázs soproni írók mindent megtettek azért, hogy amég kiadatlan Becht művek is megjelenhettek nyomtatott formában.


fotó: Griechisch Tamás

Becht Rezső emléktáblájánál a lakóközösség és az önkormányzat nevében Sass László a Kulturális és Oktatási Bizottság elnöke helyezte el az emlékezés koszorúját.


fotó: Griechisch Tamás
Becht Rezső
Becht Rezső
www.szivk.hu

Becht Rezső 1893. június 5-én született Sopronban, és itt is halt meg 83 évvel később, 1976. július 6-án. Tanulmányait az evangélikus líceumban és Lipcsében, a kereskedelmi főiskolán végezte. Az első világháborúban katona, 1915-től hadifogoly volt. 1920-ban tért vissza szülővárosába. Előbb a Wiener Bankverein soproni fiókjában dolgozott, majd 1926-tól a Soproni Vasárugyár vezető tisztviselője volt különböző beosztásokban.

Számos verse, esszéje, előadása kötődik szülővárosához. Műfordítóként magyar költők: Ady Endre, Babits Mihály, Kosztolányi Dezső, Áprily Lajos verseit fordította németre. Novellái és tanulmányai olyan lapokban jelentek meg, mint a Pester Lloyd, a Neue Freie Presse vagy Franz Kafka lapja, a Prager Tagblatt. Csak a két háború közti időszakban – mely életének legtermékenyebb korszaka volt – nyolc önálló könyvvel és számtalan verssel jelentkezett.

A kommunista diktatúrában sokáig mellőzték, írói munkásságának elismerésére csak a hetvenes évek elején bekövetkező enyhülés időszakától került sor, amikor is szülővárosa Lackner-éremmel, majd Pro Urbe-díjjal ismerte el szépírói tevékenységét.

 

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek