| 2017. december. 18. | 3 perc olvasás

125 éves a Soproni Vízmű

125 évvel ezelőtt, az országban harmadikként, Budapest és Győr után adták át a Soproni Vízművet, 1892-ben. A jubileum alkalmából a Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központban rendeztek ünnepséget hétfőn.

Dr. Fodor Tamás polgármester ünnepi köszöntőjében elmondta, hogy a Soproni Vízmű fontos szerepet tölt be a város életében, történelmében is. Technikatörténetileg is egy fontos epizód, hiszen az utóbbi 125 év jelentősnek számít a fejlődésben. Egy város életében a tiszta ívóvíz biztosítása a legfontosabb, legalapvetőbb dolog.

A római kor összefonódott a víz kultúrájával, ennek a nyomai megtalálhatóak és maradtak is ránk műtárgyak az egykori Scarbantiából.

Sopron újkori történelmében 1892-ben befejeződtek azok a munkálatok, melyek lehetővé tették az első vízmű megalapítását, mely a harmadik volt az országban. A második világháborúban keletkezett károk helyreállítása után, 1948-ban alakult meg a Sopron Víz-és Csatornamű vállalat, 1971-ben adták át a szennyvíztisztító telepet, mely mérföldkő volt, komoly fejlődés a város vízellátása tekintetében.

1998-tól a közművagyon az önkormányzat tulajdonába került, mely a vízszolgáltatás mellett idővel kibővült a fürdőszolgáltatással is, mely szintén a Vízmű feladatai közé került. Nagy ugrás volt 2004-2009 között az ISPA program, mely csatornahálózat a szennyvíztisztító telep teljes felújítását jelentette, ezzel a közművesítés teljessé vált.

A Vízmű kilépett a város és környezetéből az Aqua Burgenland-Sopron projekt első fázisával, mely vízmű- és vízvezetékrendszere a szomszédos osztrák tartomány vízbázisait köti össze Sopronon keresztül.

Dr. Fodor Tamás elmondta, hogy a Modern Városok Program keretein belül, az új uszoda megépülése a Lővérekben, mind a sportolás, mind a turizmus szempontjából egy újabb fontos lépés lesz, valamint a Fertő-tavi vízitelep fejlesztése is ide tartozik.

fotó: Griechisch Tamás

Kurdi Viktor, a Magyar Víziközmű Szövetség elnöke gratulált a 125 éves évfordulóhoz és elmondta, hogy az elkötelezettség, a tudás és az innovatív készség jellemzi a Soproni Vízmű életét, hiszen az ország egyik legjobbja.

fotó: Griechisch Tamás

Rádonyi László, a Soproni Vízmű Zrt. vezérigazgatója ünnepi köszöntőjében elmondta, hogy a mai napig létkérdés a megfelelő mennyiségű és minőségű víz a világban, hiszen a világűrben az élet nyomait keresve is a víz jelenlétét kutatják, mint az élet egyik alapkövét. A városi víz biztosításában a vízműnek fontos szerepe volt, Sopron történelmével együtt élte meg a változásokat, követve az adott kor technikai lehetőségeit, igyekezve a legjobb szolgáltatást biztosítani.

1892 óta eddig körülbelül 5000 ember biztosította Sopron vízellátást, és a szennyvízelvezetését.

fotó: Griechisch Tamás

Németh Zoltán a GY-M-S Megyei Közgyűlés elnöke beszédében elmondta, hogy a három legjobb vízmű  GY-M-S megyében található, akik mindig biztosították és biztosítják mai napig a legjobb minőségű vizet az emberek számára. Sok sikert kívánt az elkövetkező évtizedekre, majd Rádonyi László részére átadta  GY-M-S Megye díszoklevelét és emlékérmét.

fotó: Griechisch Tamás

Horváth Vilmos, a Soproni Kereskedelmi és Iparkamara elnöke a 167 éves kamara tagsága nevében köszöntötte a 125 éves „ifjonc” Vízművet. Elmondta, hogy Flandorffer Ignácnak köszönhető, hogy a kamara elnökeként 1891-ben, gondoskodott arról, hogy a vízmű, magyar tulajdonban maradjon.  A jubileumi alkalomra a kamara is díszoklevéllel és ajándékkal készült, melyeket Rádonyi László vett át. 

fotó: Griechisch Tamás

Az esemény végén a 125 éves Soproni Vízmű Zrt. nevében Rádonyi László felajánlott egy ivókutat Sopron városának. Az erről szóló dokumentumot Dr. Fodor Tamás polgármester vette át. 

Az ünnepségen részt vett Sopron önkormányzatának több képviselője és számos intézményvezető is.

fotó: Griechisch Tamás

fotó: Griechisch Tamás

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek