135 éves az erdészképzés Sopronban

135 éves az erdészképzés a Kisalföldi Agrár Szakképzési Centrum Roth Gyula Mezőgazdasági Technikum Szakképző Iskola és Kollégiumban. Az intézmény fennállása óta az oktatók kiemelt figyelmet fordítanak az erdőt és természetet szerető fiatalok tanítására. Az elmúlt évtizedekben az iskola képzési kínálata is bővült.

Az erdészeti szakképzés egyik legrégebbi intézménye a Kisalföldi Szakképzési Centrum Roth Gyula Mezőgazdasági Technikum Szakképző Iskola és Kollégium. A soproni munkát elindító tantestület színvonalas oktató-nevelő munkája emelte az iskolát az országosan elismert intézmények sorába. Az intézmény a hagyományok ápolására, és a közösségépítésre is kiemelt figyelmet fordít.

 - Az iskolánk 1885-ben a Temesvár melletti Vadászerdőn kezdte meg működését. Az I. világháború után iskolánk Tatára, majd Esztergomba került, viszont 1950-ben Sopronban működött tovább az intézmény. A palettánkon az erdésztechnikus képzés mellett faipari technikus képzés is megtalálható , melynek a 40 éves jubileumát ünnepeljük az idei évben. Környezetvédelmi képzéssel is rendelkezünk, mely már 20 éve működik az intézményünkben - hangsúlyozta Sztojkáné Bodor Ildikó, a Kisalföldi Szakképzési Centrum Roth Gyula Mezőgazdasági Technikum Szakképző Iskola és Kollégium igazgatója.


Fotó: Sopronmédia archív

Az erdész-, valamint a faipari és környezetvédelmi technikusnak tanulók is évről évre szép eredményeket érnek el a szakmai versenyeken. Az erdészképző iskolák között zajló erdészgépész versenyen évek óta az iskola diákjai hozzák el az első helyezést. 

Július elsejével Sopron lett az agrárszakképzés centruma. A 2019-ben megjelent, szakképzésről szóló törvény értelmében öt központ fogja össze a hazai agrárszakképzést, a kisalföldi centrum székhelyéül pedig városunkat választották. A soproni intézmény napjainkban is az erdésztechnikusok fellegvárának számít. 

Borítókép: Sopronmédia archív 

Legnépszerűbb cikkek