| 2021. január. 16. | 2 perc olvasás

15 éve épült a Sörházdombi kilátó

A Sörházdomb a Soproni-hegység 300 m magas vonulata. A II. Világháború után lebontott régi kilátó helyén 2006 szeptembere óta a Lőverek legifjabb, fából ácsolt kilátója emelkedik.

A Lőverek legalacsonyabb dombja a Sörházdomb, a volt Tulipán Magaslat. A 298 méter magasan álló kilátó helyén először az 1900- ban épített gloriette állt. 1939- ben háromszögelési pontot jelöltek ki itt, melynek tornyát a turisták kilátóként használták. A II. világháború alatt összedőlt, ezért lebontották.

A Gloriette a Sörházdombon (1900)
A Gloriette a Sörházdombon (1900)
Fotó: Soproni Szemle

Helyén 1969–70-ben épült új kilátó Rosenstingl Antal tervei alapján. A torony 16,5 m magas volt. A folyamatos karbantartás hiánya miatt az 1980-as évek elejére életveszélyessé vált és lebontották. 

1970-ben készült fotó
1970-ben készült fotó
Fotó: Wallner

A város és az erdőgazdaság együttműködésében – támogatva a civil kezdeményezést – 2006-ban a Sörházdombon új kilátó épült. A Sörházdombi kilátó a parkerdő kilátói közül az egyetlen, amely ragasztott tartókból összeállított csavarozott faszerkezettel rendelkezik, s így építészetileg is egyedülálló alkotás. Szabó Péter és munkatársai tervezték, Mile Zoltán kivitelezte. A városhoz legközelebb lévő kilátó, hisz belterületen fekszik, s ennek köszönhetően igen népszerű kirándulóhely. 


Fotó: www.visitsopron.com/hu

A kilátó remek kilátást nyújt az egész városra, a Fertő-tóra és a Soproni hegység erdőkkel borított lejtőire. Szép idő esetén a Schneeberg és a Rax vonulatai, sőt Pozsony és Bécs szélkerekei is láthatók. A kilátó az Alsó- és Felső-Lővereket elválasztó Sörházdombon áll. Nevét onnan kapta, hogy a Neuhof-ban (mai Erzsébet-kert) egykoron álló Városi Sörház és Malátagyár tulajdonosának több telke is volt a területen.


Fotó: www.visitsopron.com/hu

Források:

A Soproni kilátók című kiadvány, amely a városi szabadidősport szövetség természetjárói, illetve a Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. közös gondozásában jelent meg 2013-ban.

https://www.visitsopron.com/hu/

http://www.sopronikirandulas.hu/

Legnépszerűbb cikkek