| 2019. július. 22. | 2 perc olvasás

15 perc alatt katlanná változhat az autója!

Egész héten 30 Celsius fok felett fog tetőzni a hőmérséklet Sopronban az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint. Nyáron ez természetesnek tűnhet, azonban az egészségünk megőrzése miatt számos dologra kell ilyenkor különleges figyelmet fordítanunk – megmértük azt is, hogyan lesz pár perc alatt katlan a napos területen parkoló, kellemesen lehűtött autóból!

- Ilyenkor a leggyakoribb veszélyforrás a sokszor láthatatlan párolgás okozta folyadékveszteség – emelte ki Dr. Kárpáti György háziorvos. - Nagyon fontos, hogy megfelelő mennyiségű folyadékot fogyasszunk. Ilyen hőmérsékleti viszonyok közepette egy felnőtt férfi esetében ez naponta legalább 2,5 liter folyadékot jelent. Ez lehetőség szerint ásványvíz, esetleg valamilyen üdítőital legyen, de semmiképpen sem alkoholos ital – fejtette ki.

Illusztráció
Illusztráció
Forrás: Internet

A háziorvos felhívta a figyelmet: a csábító nyári napsugarakat csak mértékkel, bizonyos szabályok betartása mellett szabad élvezni. - Az UV-B sugárzás rendkívül erős – hívta fel a figyelmet a háziorvos. - Ezért fontos, hogy 11 és 15 óra között ne feküdjünk ki a napra, vízparton, a standon se. Ha ezt megtesszük, mindenképpen viseljünk széles karimájú, árnyékot adó fejfedőt, például szalmakalapot és használjunk megfelelő faktorú fényvédő krémet – fűzte hozzá.

A hőhullám idején különlegesen veszélyes helynek számít a napos területen parkoló autó, melynek az utastere mérésünk alapján 24,5 Celsius-fokról mintegy 15 perc alatt 40,4 Celsius-fokra emelkedett. Ezért nyáron autóban életveszélyes gyermeket hagyni – ez ugyanúgy vonatkozik a kedvencekre. A kutyákat rendkívül megviseli a hőség. - Mindenképpen cserélni kell a vizüket és legyen árnyékuk, ahová el tudnak bújni – tudtuk meg Tölli-Molnár Beátától, a Nektek Ugatunk Állatvédő Egyesület elnöke. - Csak kora reggel, vagy este sétáltassuk meg a kedvencünket és ne a betonon, mert az megégeti a talpukat – emelte ki az állatvédő, aki hozzáfűzte: egy idősebb kutyákat különösen megviselik a hőhullámok.

Itt még csupán 24,5 Celsius-fokot mutat a hőmérő...
Itt még csupán 24,5 Celsius-fokot mutat a hőmérő...
... alig 15 perc múlva, egy napos területen parkoló autóban pedig már 40,4 Celsius-fokot.
... alig 15 perc múlva, egy napos területen parkoló autóban pedig már 40,4 Celsius-fokot.

Ha a tűző napon, rövid láncon vergődő kutyát, vagy autóban hagyott kisállatot látunk, először próbáljuk meg szólni a gazdának – ha ez nem vezet eredményre, akkor értesítsük az állatvédőket.  

Ha hőség van, lehetőség szerint csak reggel, vagy este sétáltassunk kutyát
Ha hőség van, lehetőség szerint csak reggel, vagy este sétáltassunk kutyát

Legnépszerűbb cikkek