| 2019. június. 7. | 2 perc olvasás

150 éve töretlenül szépítik Sopront

A Soproni Városszépítő Egyesület 1869-ben alakult meg azzal a céllal, hogy szebbé, turisztikailag vonzóbbá tegyék városunkat. Az elmúlt 150 esztendő során számos érdem köthető hozzájuk, például „rejtett kincsek” felszínre hozatala is – a jeles jubileumot pénteken könyvbemutatóval egybekötött rendezvénnyel ünnepelték meg a városháza dísztermében.

- A Soproni Városszépítő Egyesületet igazi polgárok alkotják, akiknek erős közösségi érzésük van és valóban tenni akarnak a városukért – emelte ki köszöntő beszédében Dr. Fodor Tamás, Sopron polgármestere. - Becses emberi értéket ápolnak, a szép iránti elkötelezettséget. Ez hívta életre 150 évvel ezelőtt az egyesületet és mind a mai napig hajtóerőt képez, olyan értékeket a felszínre hozva, amelyek lehetnek páratlanok, de nem biztos, hogy mindenki számára nyilvánvalóak – hangsúlyozta a polgármester, aki hozzáfűzte: a városszépítők tanácsaikkal, javaslataikkal rengeteget segítik az önkormányzat munkáját, ezért mindig szívesen támogatják tevékenységüket.

A jubileumi ünnepség középpontjában egy kötet állt, amely a Soproni Városszépítő Egyesület 150 éves történelmét foglalja magában. - Annyi mindenre lehet büszke ez az egyesület, hogy nagyon vastag kötetet is kerekíthettünk volna, de a célunk egy, a modern szerkesztési elveknek megfelelő, gazdag képanyaggal büszkélkedő, a fontosabb állomásokat összefoglaló szórakoztató könyv megalkotása volt – tudtuk meg Dr. Józan Tibortól, a Soproni Városszépítő Egyesület elnökétől. - Ezt a munkát elsősorban a fiatal generációnak ajánljuk, hogy példaképet választhassanak a kötetben szereplő remek karakterek közül. Sopron gazdag múltjára való tekintettel nagyon széles repertóriumból válogathatnak – fűzte hozzá.

A rendezvényen visszatekintettek az elmúlt 150 év fontos történéseire is. - A kezdetek még nem egyesülés szerint történtek, hanem városi rendeletek formájában. Ezek azt szolgálták, hogy a környezet szépen és jól őriztessék meg. Ilyenek voltak a köztisztasági és facsemetevédelmi rendeletek is – idézte fel Dr. Józan Tibor. - Kicsit később, amikor 1869-ben megalapult az egyesület, tudatos munka kezdődött, amely a város vonzerejének javítására szolgált – világított rá.

A jubileumi ünnepségen részt vett Dr. Simon István, Sopron alpolgármestere, Dr. Farkas Ciprián városi tanácsnok és Mágel Ágost, valamint Tóth Éva önkormányzati képviselők is.  

A rendezvényen a Soproni Szent Orsolya Római Katolikus Gimnázium, Általános Iskola, Óvoda és Kollégium növendékei szolgáltattak a Sopron csodáit magában foglaló dalokból és költeményekből álló kulturális műsort.  

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek