| 2023. március. 2. | 2 perc olvasás

150 éves a Balfi úti Idősek Otthona – Megnyitották a jubileumi programsorozatot

Több állomásos rendezvénysorozattal emlékezik meg az elmúlt 150 évről a Balfi úti Idősek Otthona. A programokba szeretnék bevonni a város lakosságát is, amivel igyekeznek közelebb hozni azt a küldetéstudatot az emberekhez, hogy segíteni az idős korosztálynak nagy öröm.

A programsorozat első állomásaként egy megnyitóünnepséggel készültek, ahol egy különleges kiállítást mutattak be lakóik alkotásaiból, melyek Storno Ferenc munkásságának emléke előtt tisztelegnek.


A rendezvényen részt vett dr. Farkas Ciprián polgármester, aki hangsúlyozta:

„Úgy gondolom, a 150 esztendő példátlanul hosszú idő még egy ország életében, egy város életében is, nemhogy egy intézmény életében. A Balfi Úti Idősek Otthona pedig pontosan ennyi idős lesz az idei évben. Erre mi itt, Sopronban büszkék vagyunk, hiszen most már másfél évszázada szolgálja az időseket, az idősek gondozását ez az intézmény.

A napokban csaknem 160 lakója van az otthonnak, és kilencvenen dolgoznak az intézmény falain belül, akiknek nem lehet rossz napjuk, akik áldozatot, lehetetlent nem ismerve mindent elkövetnek a gondjaikra bízott emberek boldogságáért és egészségért.

Ez egy fantasztikus teljesítmény. A város is minden segítséget megad az itt dolgozóknak, hogy továbbra is el tudják végezni ezt a nagyszerű munkát, és hogy folytatni tudják a következő 150 évben is.”

Joós Bernadett, az intézmény megbízott vezetője köszöntőjében elmondta:

"A Balfi út 80. szám alatt található idősek otthona 1873. március 2-án nyitotta meg kapuit Szegényápoldaként. A neve ugyan rengetegszer változott az elmúlt 150 év alatt, de az alapvető funkciója, a rászorulók segítése nem. A Soproni Szociális intézmény igazán nagy volumenű, az egész éven átívelő rendezvénysorozatot tervez az épület és annak szociális, történelmi mondanivalója kapcsán. Ehhez pedig egy igazán különleges logóval készültek a jubileumi évre."

Az otthon rejtett kincseit szerették volna megeleveníteni az eseménysorozatot fémjelző logón. A lakók, dolgozók számára jól ismert, hogy a legfelső szinten található kápolna kulturális és történelmi csodákat rejt: ugyanis a szemet gyönyörködtető, impozáns terem mennyezetét Storno Ferenc alkotta freskók díszítik.  Ezeknek a festményeknek a mintázatát és színvilágát tükrözi az elkészült logó.

A minta életre keltése során fontos szempont volt, hogy az épület kulturális örökségét, a jubileum eleganciáját és Sopron történelmi hagyományait is egyszerre tükrözze, jelenítse meg az ábra.

A rendezvényen Bolodár Zoltán Retro Sopron előadást tartott Segítségnyújtás a középkortól a napjainkig címmel.


 


 

 

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek