| 2022. április. 29. | 2 perc olvasás

16 év után újra repülőnap Fertőszentmiklóson!

Május elsején világsztár pilóták és különleges gépmadarak látványos bemutatói, élményrepülés, a földön pedig színes attrakciók tarkítják a programot.

Két megszállott pilótának köszönhetően 2006 óta először kerül megrendezésre nagyszabású légiparádé a fertőszentmiklósi Meidl Airport területén, amelyre a hazai repülés valamennyi ismert szereplője látványos bemutatóval készül. Besenyei Péter műrepülő világbajnok, Veres Zoltán műrepülő Európa-bajnok, Vári Gyula egykori MiG-29 vadászpilóta – csak néhány név a repülés igazi fenegyerekeinek sorából. A műrepülő-bemutatókat hangerőben és sebességben hivatott túlszárnyalni az L-29 Delfin sugárhajtású katonai kiképzőgép, de a sokkal szerényebb teljesítmény-paraméterekkel megáldott Cessna 206 Amphibian repülése is legalább ennyire különleges programnak ígérkezik, hisz ez Magyarország egyetlen hidroplán repülőgépe. A több mint húsz nem mindennapi légijármű égi táncainak sorát egy hatalmas utasszállító repülőgép, a Smartwings légitársaság Boeing 737-ese zárja. Egy bizonyos: a majd’ 40 méter hosszú óriásgéphez foghatót ilyen szédítő közelségből még nem láthatott a közönség a régióban!
A látványos bemutatók mellett a szervezők közel hétszáz kalandvágyó résztvevőnek biztosítanak élményrepülési lehetőséget a nap folyamán. A veterán Antonov An-2 típustól, többféle kisgépen át a gázturbinás helikopterig összesen hétféle repülőeszközzel állnak az érdeklődők rendelkezésére.
Ugyan a főszerep az égbolton suhanó gépeknek jut vasárnap, a földön sem lesz hiány látnivalókban: Az Aeropark Budapest több veteránjárművel, Malév minikiállítással és szimulátorral készül, a pilóták és a repülés szerelmesei a légiközlekedés világához kapcsolódó shopokban vásárolhatnak. A közvetlen közelről megtekinthető vasmadarak mellett repülőgépmodellek, rallyautó kiállítás, kézműves vásár és streetfood ételek várják az érdeklődőket. 
 

A legkisebbek számára a két hatalmas ugrálóváron túl szakképzett óvodapedagógusok által felügyelt a játszóház nyújt felhőtlen kikapcsolódást izgalmas ügyességi játékokkal és csillámtetkóval. A SKYVIEW AIRSHOW házigazdája Czollner Gyula, a Formula1 és MotoGP közvetítéseken edződött szakkommentátor és autóversenyző lesz, aki nem egyedül érkezik: társával, ifj. Talabos Gábor repülésszakértővel garantáltan szórakoztató és szakszerű narrátorai lesznek a pörgős programoknak! A repülőnap megközelíthető autóval a 85.sz. főútról, valamint a fertőszentmiklósi vasútállomásról induló ingyenes különjáratos buszokkal egyaránt. Az eseményre elővételben és helyszínen is lehetőség nyílik jegyet vásárolni, a belépés 10 éves kor alatt ingyenes. 
 

Címkék: repülő

Legnépszerűbb cikkek