| 2020. június. 24. | 2 perc olvasás

16 kiskutyát mentettek meg Sopron közelében - mi lett velük?

"Tudtuk, hogy ez az akció egyenlő az öngyilkossággal, de nem hagyhattuk ott őket" - olvasható a Nektek Ugatunk Állatvédő Egyesület közleményében, amelyet egy nem mindennapi esettel kapcsolatban fogalmaztak meg: az önkéntesek 16 kiskutyát mentettek meg egy helyszínről a napokban. Megkérdeztük, hogy mi történt azóta az apróságokkal!

- A június 12-én kapott első képek alapján hat kutyusról volt szó. Aztán sokként ért minket, hogy a telefonban elhangzott: valójában több mint 10 apróságról beszélhetünk - emelte ki Tölli-Molnár Beáta, a Nektek Ugatunk Állatvédő Egyesület elnöke. - Amint tudtunk, másnap, vagyis szombaton reggel el is indultunk értük. Sajnos addigra kettőt már elütöttek autóval - osztotta meg velünk a drámai részletet.

Az elnöktől megtudtuk: az ingatlannál, ahol az apróságokat találták, kerítés nincs, így a kutyák szabadon futkozhatnak a körülbelül 50 méterre levő úttól. - Bele sem merünk gondolni, hogy mennyi négylábú halhatott már meg ott így a korábbiakban. 16 kölyökkel indultunk haza. Tudtuk, hogy ez az akció egyenlő az "öngyilkossággal", de nem hagyhattuk ott őket - szögezte le Tölli-Molnár Beáta. - Induláskor kettő kölyköt különítettünk el, mert láttuk rajtuk, hogy nem olyan élénkek, mint a testvéreik. Mind a 16 kutyának óriási hasa volt, ezért egyből tudtuk, hogy férgesek - fejtette ki.

Az önkéntesek szombaton délután 4 kölyökkel mentek az állatorvosi ügyeletre, ahol megvizsgálták az apróságokat. - Kaptunk féreghajtót, amely mindegyik négylábó esetén nagyon sokat használt - osztotta meg velünk az elnök. - Viszont azoknak az állapota sajnos nem javult, akiket elkülönítettünk, ezért vasárnap is meglátogattuk az ügyeletet. Ott a bajba jutott apróságok kaptak infúziót és sok injekciót. Aztán otthon folytatódott a harc a tacskók életéért: otthoni infúzióval, infralámpával és gyógyszerekkel egyaránt próbálkoztunk, ennek ellenére az egyik apróság éjszaka sajnos feladta a küzdelmet a testét gyötrő tényezők ellen - idézte fel. - Egy másik kölyök, Kobak is rengeteget küzdött, folyamatosan hordtuk infúzióra, ennek ellenére 17-én, szerda éjjel hétszer is volt rohama, feltehetőleg féreg toxikózis miatt. De nagyon erős kislány, úgyhogy közösen, keményen küzdünk vele. Ennek 22-én, hétfőn már jól látható eredménye van, határozottan jobban van a kölyök. A többiek stabilan jól vannak - szögezte le Tölli-Molnár Beáta. 

Az önkéntes elmondta: jelenleg az ő otthonában vannak az apróságok, de már várja a gazdijelölek jelentkezését. - Várhatóan kis-, közepes testűek lesznek. Nem adjuk őket kinti tartásra, láncra, kennelbe, albérletbe. Kitöltött kérdőív pozitív elbírálása után, környezettanulmánnyal, szerződéssel lehet őket örökbefogadni - emelte ki. 

Az elnök kiemelte: a legfontosabb tanulsága ennek a történetnek az ivartalanítás fontossága. - Nagyon hamar el lehet jutni idáig ivaros kutyáinkkal, hogy kezelhetetlenné válik a négylábúak létszáma - hangsúlyozta. - A másik alapvető dolog, amit ezzel az esettel kapcsolatban szeretnék kiemelni, az a féreghajtás. A kutyák állapotának rosszra fordulása elkerülhető lett volna, ha legalább az anyakutyák rendszeresen féregtelenítve vannak. 200-300 Ft-os tablettákról van szó, így ez nem emészt fel nagy összeget - hívta fel erre a figyelmet.

Felvételek forrása: Nektek Ugatunk Állatvédő Egyesület

Legnépszerűbb cikkek