170 éve alakult meg a Soproni Kereskedelmi és Iparkamara

Napra pontosan 170 évvel ezelőtt, 1850. augusztus 13-án alakult meg az országban elsőként Sopronban a kereskedelmi és iparkamara. A csütörtökön tartott közgyűlésen egyebek mellett megemlékeztek az alapításról, újabb négy évre megválasztották a soproni kamara elnökének Horváth Vilmost és dr. Parragh Lászlót javasolták ismét az Országos Kereskedelmi és Iparkamara elnökének.

Az ünnepi közgyűlésen részt vett Sopron és környéke országgyűlési képviselője, Barcza Attila, aki elmondta, hogy a járvány a város gazdaságát és a térség gazdasági szereplőit nehéz helyzetbe hozta, de ebből a nehézségből most kifele megyünk. A gazdasági nehézségből való kilábaláshoz a kormány minden támogatást és lehetőséget megad a soproni vállalkozásoknak, amelyre kapacitása van – fogalmazott.

Hozzátette, hogy a 170. évfordulóját ünneplő Soproni Kereskedelmi és Iparkamara tisztújító közgyűlésén a küldöttek dr. Parragh Lászlót, Sopron díszpolgárát javasolták ismét az Országos Kereskedelmi és Iparkamara elnökének. Barcza Attila reményei szerint elnöki munkáját dr. Parragh László továbbra is folytatni tudja.


fotó: Griechisch Tamás

Dr. Parragh László felidézte, hogy a kamarák szervezése még a napóleoni háborúk idején indult el porosz és francia mintára a Kossuth-kormány programjában, azonban a szabadságharc ezt a kezdeményezést elsöpörte. Végül 1850-ben császári pátenssel jött létre az első kamara idehaza, ráadásul Sopronban.

Az országos testület elnöke kiemelte, hogy a koronavírus-járvány felborította a kamara működésének mindennapjait, hiszen személyesen nem találkozhattak egymással, csak videobeszélgetéseken keresztül. Ugyanakkor rengeteg megkeresést kaptak a vállalkozásoktól és vállalatoktól, amelyeknek megpróbáltak segíteni.

„Hihetetlen nagy eredményeket értünk el a Széchenyi-kártyával, több százmilliárd forintot helyeztünk ki a vírus idején. Sok segítséget adtunk a vállalati kapcsolatokan is, a kül- és belkereskedelemben” – folytatta, hozzátéve, hogy egyebek mellett információkkal szolgáltak az országok gazdasági helyzetéről és járvánnyal való érintettségéről.


fotó: Griechisch Tamás

Horváth Vilmos, az újabb négy évre megválasztott soproni kamara elnöke azt emelte ki, hogy a soproni testület az elmúlt 170 évben nagy történések, nagy események tanúja, részese és formálója volt. Példaként említette, hogy 1874-ben az ipari tanoncok országos kiállítását rendezték, 1882-ben kezdeményezték a vasárnap munkaszüneti nappá nyilvánítását, valamint azt, hogy képviseletet kapjanak a felsőházban és a helyi és vármegyei törvénykezésben.

Hozzátette, hogy a kamara mindenkori feladata a gazdaság szervezése és annak szereplőinek szolgálata volt. Felidézte, hogy Sopronban 1902-ben egy önálló kamarai székház épült, amely ma a rendőrkapitányság épülete. Ezt 1948-ban államosították. Mai székházukban, a Deák tér 14. szám alatt 1998 óta dolgoznak és képviselnek mintegy 5500 egyéni és társas vállalkozást.

Kiemelte, hogy a csütörtöki közgyűlésen a negyven tagú küldött közé tíz fiatal küldöttet is megválasztottak, amely meglátása szerint „nagy dolog”, mert a fiatalabb generációra nem jellemző, hogy ilyen típusú szolgálatot ellásson. Ez nagyon fontos a mai világban, hiszen a megváltozott gazdasági környezetben a partnerség és az együttműködés felértékelődik. Ezt a közösséget a kamara biztosítani tudja – emelte ki Horváth Vilmos.

A kamara épületében dr. Parragh László megnyitotta a Sopron 20. századi gazdasága képekben című kiállítást.

A közgyűlést követően koszorút helyzetek el a Soproni Kereskedelmi és Iparkamara épületében.


fotó: Griechisch Tamás

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek