| 2024. február. 22. | 1 perc olvasás

18 éve épült a Sörházdombi kilátó

A város és az erdőgazdaság együttműködésében – támogatva a civil kezdeményezést – 2006-ban a Sörházdombon új kilátó épült. Ez a városhoz legközelebb lévő kilátó, hisz belterületen fekszik, s ennek köszönhetően igen népszerű kirándulóhely.

A Lőverek legalacsonyabb dombja a Sörházdomb, a volt Tulipán-magaslat. A 298 méter magasan álló kilátó helyén először az 1900- ban épített gloriette állt. 1939- ben háromszögelési pontot jelöltek ki itt, melynek tornyát a turisták kilátóként használták. A II. világháború alatt összedőlt, ezért lebontották. Helyén 1969–70-ben épült új kilátó Rosenstingl Antal tervei alapján. A torony 16,5 m magas volt. A folyamatos karbantartás hiánya miatt az 1980-as évek elejére életveszélyessé vált, és azt is lebontották. A város és az erdőgazdaság együttműködésében – támogatva a civil kezdeményezést – 2006-ban a Sörházdombon új kilátó épült.

A Sörházdombi kilátó a parkerdő kilátói közül az egyetlen, amely ragasztott tartókból összeállított, csavarozott faszerkezettel rendelkezik, s így építészetileg is egyedülálló alkotás. Szabó Péter és munkatársai tervezték, Mile Zoltán kivitelezte. A városhoz legközelebb lévő kilátó, hisz belterületen fekszik, s ennek köszönhetően igen népszerű kirándulóhely. A kilátó remek kilátást nyújt az egész városra, a Fertő tóra és a Soproni-hegység erdőkkel borított lejtőire. Szép idő esetén a Schneeberg és a Rax vonulatai, sőt Pozsony és Bécs szélkerekei is láthatók.

Legnépszerűbb cikkek