| 2022. november. 4. | 1 perc olvasás

1956 mártírjaira emlékeztek

Az 1956-ban Jánostelepen eltemetett kilenc forradalmár emlékére emelt kőhalom és kopjafa a kőhidai ,,301-es parcella ". A mártírok emlékére csendes főhajtást tartottak november 4-én, melyet az országgyűlés 2013-ban nyilvánított nemzeti gyásznappá.

Büki Lajos 1956-os forradalmár is jelen volt a soproni tiszteletadáson.

„Ezeken az évfordulókon mindig felidéződnek bennem az események. Az itt nyugvó bajtársaink közül szinte mind ismerősöm volt, leginkább Török István, vele együtt laktam albérletben Győrben”

– mondta el Büki Lajos.

fotó: Griechisch Tamás

Hatvanhat éve, 1956-ban ezen a napon kezdték vérbe folytani a szovjet csapatok a magyar forradalmat.

„Minden év november 4-én Sopron város önkormányzata, a Soproni Egyetem és különböző hatóságok képviselői rójják le tiszteletüket az 1956-os forradalom után kivégzett mártírok előtt. Itt, a sopronkőhidai rabtemetőben 1989-ben kezdődtek meg a feltárások, hiszen névtelenül ide temettek sokakat. A mai kor kötelessége, hogy ezen a nemzeti gyásznapon megemlékezzünk a hősökről”

– hangsúlyozta dr. ifj. Sarkady Sándor történész, tudományos kutató.

fotó: Griechisch Tamás

A város részéről dr. Farkas Ciprián polgármester, dr. Simon István és Csiszár Szabolcs alpolgármesterek, valamint Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője helyezték el az emlékezés virágait. A megemlékezésen fejet hajtottak a mártírok emléke előtt önkormányzati képviselők, illetve intézmények, szervezetek képviselői is.

fotó: Griechisch Tamás

A Sopronkőhida-Jánostelep melletti régi rabtemető közelében nyugszik a forradalom nyolc, Győrben kivégzett résztvevője: Czifrik Lajos, Földes Gábor, Gulyás Lajos, Kiss Antal, Tihanyi Árpád, Török István, Weintrager László, Zsigmond Endre és kilencedikként Szigethy Attila, a Dunántúli Forradalmi Intézőbizottság vezetője.

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek