| 2022. október. 23. | 1 perc olvasás

1956 öröksége az alapja a mai Magyarországnak

Városi megemlékezést tartottak az 1956-os forradalom és szabadságharc 66. évfordulóján a Széchenyi téren található ’56-os emlékműnél.

A megemlékezés szónoka Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője kiemelte: mi, mai magyarok 1956 hőseinek áldozatából élünk. Azért van így, mert a szabad és független Magyarország az ő életükre és áldozatukra épül, abból táplálkozik. 1956 öröksége az alapja a mai Magyarországnak. 1956-ban az áldozathozatal lényege, alapvetése ez volt: újra és újra meg kell védenünk saját szabadságunkat.

 1956 örök üzenete minden magyar számára, hogy a közös cselekvés, az összefogás, a közösség érdekében való együttgondolkodás az egyetlen járható útja a válságos időszakokban folytatott küzdelemnek. Most válságos időszakot élünk, ismét, európai, sőt- világ-válság időszakát éljük.

 - Az ’56-os forradalom hősei azért harcoltak, hogy véget érjen a kommunista elnyomás és legyen végre béke. Szabadság ugyanis nincs béke nélkül. Ma is követnünk kell az 56-osok példáját és a békéért kell küzdenünk. Megtanultuk azt is, hogy saját érdekeink és értékeinkért való küzdelmet nem várhatjuk mástól. 1956-ban a magyarok nyugatról várták a segítséget. Tudjuk és ismerjük, hogy mi történt - mondta a képviselő.

 - Béke nélkül nincs magyar függetlenség. Ma ez az energiafüggetlenséget és energiabiztonságot jelenti. Nem hagyhatjuk, hogy félresöpörjenek bennünket, Magyarországnak ki kell állnia az érdekei mellett. Ma ez az időszerű üzenete ’56-nak, ’56 áldozatának. Vegyünk példát az ’56-os hősök bátorságáról és szabadságszeretetéről, védjük meg Magyarországot - zárta beszédét az országgyűlési képviselő.

fotó: Griechisch Tamás

Az ünnepségen dr. Simon István és Csiszár Szabolcs alpolgármesterek, dr. Fodor Tamás korábbi polgármester, Barcza Attila országgyűlési képviselő, dr. Magas László díszpolgár, önkormányzati képviselők, intézmények, szervezetek vezetői helyezték el a tisztelet koszorúit. A megemlékezésen közreműködtek a Soproni Petőfi Színház művészei.

fotó: Griechisch Tamás

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek