| 2021. október. 23. | 1 perc olvasás

1956-ról emlékeztek meg a Soproni Egyetemen

Az ’56-os forradalom és szabadságharc 65. évfordulóján, az egyetem botanikus kertjében, az 1956-os emlékműnél tartották meg a Soproni Egyetem megemlékezését.

Az ünnepségen Illyés Gyula Bartók című versét az egyetem részéről dr. Bende Attila szavalta el. Ezt követően Bach F-moll csembaló versenyéből az Adagio csendült fel, melyet a Benedek Elek Pedagógiai Kar képviseletében Révészné Pálfi Krisztina hegedűművész, művésztanár, valamint Révész József gordonkaművész adtak elő. 


fotó: Griechisch Tamás

A rendezvényen ünnepi beszédet mondott prof. dr. Lakatos Ferenc, a Soproni Egyetem kutatási és külügyi rektorhelyettese, aki felvetette a gondolatot, hogy milyen lehetett az 1956-os forradalom idején egyetemistának lenni – Két világháború között születtek, egy nagyon változó világban jártak középiskolába, majd ’56 előtt nem sokkal beiratkoztak az egyetemre. Akkor jön egy földindulás, egy forradalom, minden megváltozik körülöttük. Vajon mit éreztek ők? Mi alapján döntöttek? Hogyan tudtak továbbra is lelkesedni? – tette fel a kérdéseket. – Hiszen lelkesedtek. Nem kevéssel járultak hozzá ahhoz, hogy a forradalom néhány napja sikeres legyen akár Sopronban, akár Budapesten – fogalmazott a rektorhelyettes. 


fotó: Griechisch Tamás

A megemlékezés végén az egyetem képviselői elhelyezték koszorúikat az emlékműnél, és mécsest is gyújtottak a résztvevők. A rendezvényen részt vett és elhelyezte az emlékezés virágait Mágel Ágost és Stöckert Tamás önkormányzati képviselő is.

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek