| 2019. június. 25. | 2 perc olvasás

20 éve ajánlották fel Sopront Istennek

1999-ben Dr. Rédly Elemér, az akkori városplébános összehívta a város hívő közösségét, hogy a sopronbánfalvi karmelita templomban felajánlja a várost. Ennek tiszteletére idén is tartanak körmenetet és szentmisét – de vajon mit is jelent ez a fogalom és miért rendkívül fontos a hívek számára?

- Ez egy ősi szokás, gyakorlat az Egyházban – emelte ki Horváth Imre, Sopron városplébánosa. - Bizonyos helyzetekben a város népét, annak szükségleteit, gondjait és örömeit az erre méltó egyházi személy mintegy csokorba foglalja és odateszi Isten színe elé. A városfelajánlás célja, hogy a közösség megújuljon hitben, érzületben és gondolkodásmódban – fűzte hozzá.

Horváth Imre városplébános
Horváth Imre városplébános

- Immáron húsz esztendeje, hogy a soproni hívő közösségek évről-évre kisebb-nagyobb létszámban, de együtt vagyunk – hívta fel a figyelmet a városplébános. - Ezzel is kifejezzük szándékunk, hogy szeretnénk, imában, hitben, szeretetben és együttérzésben, megújulva szolgáljuk a városunkat és a közösséget, amiben élünk. Azt is kérjük, hogy azok a tervek, amik vannak világi hatóságok részéről az Egyházban, az Isten áldásával megvalósulhassanak – fejtette ki Horváth Imre, aki kiemelte: a város külső fejlődése és megújulása az utóbbi időben figyelemreméltó, ugyanakkor a belső megújulás is rendkívül fontos.

A sopronbánfalvi karmelita templomhoz vezető lépcső
A sopronbánfalvi karmelita templomhoz vezető lépcső
Archív felvétel

Az idei program július 6-án, kettő órakor kezdődik – ekkor indul el az imazarándoklat, majd délután háromkor a város papsága Horváth Imre vezetésével, a hívekkel karöltve felajánló szentmisét mutat be a sopronbánfalvi karmelita templomban.

A sopronbánfalvi karmelita templom
A sopronbánfalvi karmelita templom
Forrás: internet

Dr. Rédly Elemér 1934-ben született Budapesten. Kitüntetései, kinevezései: 1992. Pápai prelátus, 2002. Szent Gellért-díj arany fokozata, 2003. Székesegyházi kanonok, 2011. Parma fidei-díj, 2013. Szent László-érem díj.

Rédly Elemér a soproni Kecske-templomban
Rédly Elemér a soproni Kecske-templomban

Legnépszerűbb cikkek