| 2019. július. 13. | 1 perc olvasás

20 éves a Bánfalváért Baráti Kör

A második barokk ünnepen köszöntötte a város a 20 éves Bánfalváért Baráti Kört szombaton a Pálosok terén.

Az ezelőtt 20 évvel meghatározott céljaink mai érvényesek – mondta el a Sopronmédiának Igrecz Katalin, a Bánfalváért Baráti Kör elnöke. Ezek a barátságok annak idején arra épültek, hogy közösen, kultúrával megtöltve teljen a szabadidő itt a lakóhelyünkön. Az elmúlt 20 év azzal telt, hogy egy jó gazda gondosságával észrevettük, min tudunk változtatni a környezetünkben. Csapatunk példaértékűen dolgozott, hiszen ma, ha végigmegyünk Bánfalván többször is belebotlunk azokba az épített vagy újratervezett dolgokba, amiket az egyesület hozott létre. Fontos célunk még, hogy felhívjuk a figyelmet a programjainkkal a helyi értékekre. Mivel is gazdagított bennünket a pálos és karmelita múlt? Itt a barokk rendezvényünkön a Pálosok terén, a Hegyi Templomban és a 300 éves Szentek lépcsőjén erre is választ kaphatunk – részletezte az elnök.

Tavaly hagyomány született a barokk ünneppel, hisz idén is életre hívták a programot a baráti kör tagjai – kezdte köszöntő beszédét Dr. Fodor Tamás, Sopron polgármestere.  – Ez a rendezvény illik Bánfalvához, hisz gazdag történelmi múltját eleveníti fel. Kiemelkedő egyháztörténeti pillanat volt, amikor Sopron város 1482-ben átadta a felettünk magasodó Hegyi templomot a pálos rendnek. Az az 1718-ban épült barokk lépcső pedig, ami összeköti a templomot és a települést országosan is egyedülálló értéknek számít. Fontos, hogy akik itt élnek tesznek is azért, hogy ezek a kincsek mindenki számára megismerhetőek legyenek.

A Bánfalváért Baráti Kör munkáját Dr. Fodor Tamás polgármesteri elismerő oklevéllel honorálta és Táp Lászlóné valamint Mágel Ágost önkormányzati képviselők is a támogatásukról biztosították az egyesület tagjait. Az ünnepségen közreműködött a Bánfalvi Kórus.

A Pálosok terén, a Barokk lépcsőn és a Hegyi templomnál vasárnap 10 órakor folytatódik a BarokKult programsorozata.

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek