| 2021. február. 8. | 1 perc olvasás

200 évvel ezelőtt született id. Storno Ferenc

200 évvel ezelőtt, 1821. februárjában született id. Storno Ferenc, a Soproni Múzeum egyik legkülönlegesebb gyűjteményének alapítója, kéményseprő, festőművész, restaurátor, műgyűjtő és mai szemmel nézve az egyik első műemlékvédelmi szakember Magyarországon.

Id. Storno Ferenc Kismartonban (ma: Eisenstadt) született. Apja ugyan a bajorországi Landshutból származott, de Kismartonban nősült meg, és ott született fiúk, Ferenc 1821. február 20-án. 3 éves volt, amikor a család visszaköltözött Landshutba. Vándorévei idején ismét erre a vidékre vetette a sors az ifjú, szabadidejében mindig vázlatkönyveibe rajzolgató kéményseprőlegényt. Sopronba érkezését követően Hartner kéményseprő mesternél állt szolgálatba, annak halála után pedig elvette özvegyét Langthaler Zsuzsannát.

Így lett a soproni Storno család első otthona az Új utca 26-os számú ház, melyet Zsuzsanna első férje révén hozott a házasságba. Később a család elköltözött, de a lakás továbbra is a tulajdonukba maradt, melyet id. Storno Ferenc halála után fia, ifj. Storno Ferenc örökölt. Az épület maga középkori eredetű, mely később a barokk jegyében újult meg, homlokzata romantikus stílusú. Érdekessége, hogy a későbbi Storno lakás már az 1770-es évektől kéményseprők tulajdonában volt.

A jeles évforduló alkalmából a Soproni Múzeum több programmal is készül az érdeklődőknek. A részletek még nem ismertek. A programokról a SopronMédia felületein is beszámolunk. 

A Storno család életéről szóló korábbi cikkünket az alábbi linken keresztül érhetik el:

https://www.sopronmedia.hu/cikkek/kemenyseprobol-lett-muvesz-es-gyujto

Borítókép; Soproni Múzeum 

Legnépszerűbb cikkek