| 2018. november. 28. | 1 perc olvasás

2021-ig biztosan nem változik az óraátállítás az EU-ban!

A tagállamok nem tudtak megegyezni a döntésben, ezért jövőre még biztosan a megszokott menetrendben lesz az óraátállítás. Legkorábban 2021-ben jöhet változás - olvasható az MTI közleményében.

Az Európai Bizottság szerette volna elérni, hogy 2019-ben megszüntessék a tagállamok az óraátállítást. A német Bild című lap ugyanakkor a tagállamok közötti, december elején elstartoló konzultációra készült beszámolóra hivatkozva állítja: a terv meghiúsulni látszik, aminek oka a tagállamok vegyes és határozott álláspontja.

Ez szerint a fenntartásokat ápoló kormányok három részre tagolódnak:

1. Több kormány szerint túlzottan szűkös a döntési határidő

2. Mások attól félnek, hogy nehézségeket szülhet az, ha az átállítás megszűnése miatt a jelenleginél is több időzóna szabdalja majd az Uniót

3. És vannak, akiket különösebben nem vonz a váltás: ők úgy vélik, hogy felesleges megváltoztatni az évek óta követett gyakorlatot

 

Az Európai Bizottság a jelenlegi rendszer felülvizsgálatát idén februárban rendelte el. Ugyanis, a lakosság körében megfogalmazódó egészségügyi aggodalmak sokkalta nagyobb méretet öltenek az óraátállítással elérhető mérsékelt energiamegtakarításnál.

Legnépszerűbb cikkek