| 2020. június. 25. | 1 perc olvasás

2021. július elsejétől a CSED a korábbi jövedelem 100 százaléka lesz

Továbbra is csökkenő tendenciát mutat a koronavírusos megbetegedések száma, de maradnak az eddigi vírusvédelmi szabályozások - jelentette be Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtök reggeli Kormányinfón. Várhatóan július közepén tárgyalják újra a nagy létszámú rendezvények lebonyolításának lehetőségét. 2021-től változik a csecsemőgondozási díj, a jövő évtől a korábbi jövedelmük 100 százalékát kapják a kismamák.

Tegnaphoz képest 9 új koronavírussal fertőzött beteget regisztráltak, jelenleg 906 akítv fertőzött van országszerte. Bizakodásra ad okot a folyamatos csökkenő tendencia a megbetegedések tekintetében.

Magyarországon összesen 2640 ember gyógyult fel a COVID-19-ből és 577-en haláloztak el a járvány következtében.

Maradnak az eddigi szabályozások, a nagy rendezvényeket augusztus 15-ig biztosan nem lehet megtartani. Gulyás Gergely kiemelte: a szolgáltatóipar, a rendezvényszervezés és a zeneipar szenvedte a legnagyobb károkat, ezért a kormány törekszik arra, hogy minél előbb újrainduljon az ágazat. Július közepére várható a téma újratágyalása.

A miniszter hangsúlyozta: a legfontosabb a gazdaság újraindítása, ezért hozták létre a Gazdaságvédelmi Operatív Törzset, melyet Varga Mihály pénzügyminiszter vezet.

Gulyás Gergely kitért arra is, a felmérések szerint 120-130 ezer ember lehet, aki a vírus miatt veszítette el a munkáját, ami komoly probléma, de ez a kevésbé pesszimista forgatókönyv.

"A kormány célja az, hogy annyi munkahelyet teremtsenek amennyi elveszett" - mondta.

Szó esett a továbbiakban a 13. havi nyugdíj visszaépítéséről, melyet már a jövő év elejétől megkezd a kormány.  

Gulyás Gergely fontos bejelentést tett: 2021. július 1-étől a csecsemőgondozási díj (CSED) a korábbi jövedelem 100 százaléka lesz. Tekintettel arra, hogy a CSED utáncsupán SZJA-t kell fizetni, az édesanyák jövedelme növekszik.

A KATA nem változik idén, de az iparkamara javaslatait megfontolja a kormány, és olyan törvényjavaslat készül, mely a segít a visszaélések és a bújtatott foglalkoztatások megszűntetésében.

Elindult a nemzeti konzultáció, az adatlapok kézbesítése zajlik. A miniszter felhívta a figyelmet arra, hogy bűncselekménynek minősül, ha valaki szabotálja a nemzeti konzultációt, olyan formán, hogy eltulajdonítja a kérdőíveket.

Kiemelte: "Az állami veszteségek súlyosak voltak az idei évben, a koronavírus járvány komoly károkat okozott az egész országnak. A siker érdekében fontos, hogy az emberek kövessék a szabályokat és azonosuljanak is velük."

Legnépszerűbb cikkek