24 óra alatt 13 ittas vezetővel szemben intézkedtek a rendőrök

Négy sofőr balesetet is okozott. Az egyenruhások 1644 esetben végeztek alkoholszondás ellenőrzést a megyében, amelynek során 13 járművezetőnél jelzett pozitív értéket a műszer.

Sopronban, az Ikva híd felől, a Lackner Kristóf utca irányába közlekedett egy 24 éves pátyodi férfi személygépkocsival 2020. augusztus 15-én 3 óra 33 perckor. A Várkerület 25. szám előtti útszakaszon elvesztette uralmát járműve felett, és egy parkoló autónak ütközött. A baleset során személyi sérülés nem történt. A járőrök a férfival szemben alkoholtesztert alkalmaztak, ami pozitív értéket mutatott, ezért további mintavételre előállították.

Sopronban, a Határdomb úton - tolatás közben - ütközött egy parkoló autónak tehergépkocsijával egy 71 éves helybéli férfi, majd a helyszínről eltávozott. A későbbi rendőri intézkedéskor a járőrök a férfival szemben alkoholtesztert alkalmaztak, ami pozitív értéket mutatott. A járművezető arra hivatkozott, hogy az esetet követően otthonában fogyasztott alkoholt, ezért őt az egyenruhások további mintavételre előállították.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság felhívja a járművezetők figyelmét arra, hogy az ittas járművezetés kiemelt baleseti kockázatot jelent, ezért kérjük a közlekedőket, hogy alkohol fogyasztását követően senki ne üljön a jármű volánja mögé!

Aki alkohol fogyasztását követően vezet, annak szűkül a látótere, így nehezebben veszi észre a fontos ingereket. A látás megromlása általában nem tudatosul, ezért különösen veszélyes. Az ittas járművezető azt hiszi, hogy a látása tökéletes, és ennek megfelelően vezet.
A mozgásai pontatlanabbá válnak. Vezetés közben nagy szükség van a mozgások pontos irányítására, a kéz- és lábmozgások összerendezésére. Alkohol hatása alatt a gépkocsik vezetői nem érzékelik időben a jármű kismértékű oldalirányú kitéréseit, a megfelelő kormánykorrekciót késve hajtják végre, ennek következtében a járművet nem tudják egyenesen tartani az úton.
Alkohol hatására a döntési idő meghosszabbodik, a hibás döntések száma növekszik. Csökken a felelősségérzet és az önkontroll.

„…hogy mindenki hazaérjen!”

Legnépszerűbb cikkek