| 2020. január. 24. | 2 perc olvasás

30 éve szabadon - időszaki kiállítás nyílt Sopronban

A Terror Háza Múzeum 30 éve szabadon című kiállítása tizenhárom tablóból áll, mely időrendi sorrendben, idézetekkel és fényképekkel jeleníti meg a kommunista rendszert és az elmúlt 30 év meghatározó pillanatait. Sopronban a Várkerületen, a Rondellánál látható a tárlat.

A Terror Háza Múzeum a tárlatot a 30 éve szabadon emlékév keretében, az 1989-90-es rendszerváltoztatás 30. évfordulója alkalmából állította össze. A tablókiállítás először 2019. június 16-án, annak a napnak a 30. évfordulóján nyílt meg Budapesten, amikor 1989-ben Nagy Imrét és mártírtársait újratemették. 

A kiállítás járja az országot, melynek részeként pénteken este  nyitotta meg kapuit a soproniak előtt.

- Múzeumunknál, Budapesten ma is megtekinthető a tablókiállítás, melynek elkészítettük az utazó változatát kül- és beltéri formában is. Sopron a 10. állomása a vándortárlatnak. Itt a kültéri verzió várja az érdeklődőket a Rondellánál. A kiállítást minden hazai és külföldi nagyobb városba szeretnénk elvinni, hogy elmeséljük azt a közös történetet, melyre méltán lehetünk büszkék. Ennek jegyében jövő héten Berlinben is megnyílik a tárlat egy galériában- mondta el a Sopronmédia kérdésére B. Varga Judit, a Terror Háza Múzeum történész-muzeológusa a Pannónia Hotel Galéria termében rendezett megnyitón és elárulta azt is: természtesen a Páneurópai Pikniket is felidézik a kiállításon.


fotó: Griechisch Tamás

fotó: Griechisch Tamás

- 1989. augusztus 19-én a Páneurópapi Piknik és határáttörés eseménye Nagy Imre újratemetéséhez hasonló, meghatározó történelmi pillanat volt, amikor a magyarok szívében meglévő elfojthatatlan szabadságvágy ismét felszínre tört. A tavalyi jubileumi évben városunk méltó módon emlékezett erre: a szabadság örömünnepét tartottuk meg. A szabadság és a függetlenség révén, mi magyarok képesek vagyunk begyógyítani a kommunizmus okozta sebeket, erre emlékeztet a most megnyíló kiállítás is- hangsúlyozta a megnyitón dr. Farkas Ciprián polgármester.

A rendezvényen Csépai Eszter és Csetverikov Iván megzenésített versekből álló irodalmi műsorát hallgatták meg a résztvevők. A kiállítás a Várkerületen a Rondellánál február 6-ig tekinthető meg.

Legnépszerűbb cikkek