| 2019. szeptember. 9. | 2 perc olvasás

30 éve támogatják az időseket

24 produkció és mintegy 400 vendég vesz részt a VI. Életet az Éveknek Országos Kulturális Fesztiválon, amelyet hétfő délután nyitottak meg a Hotel Sziesztában. A rendezvényen az idősek ismerkedhetnek, kirándulhatnak, sőt versenyezhetnek is egymással.

Rengeteg nyugdíjas gyülekezett izgatottan a hotel aulájában csütörtökön kora délután - ki a régi ismerőseit kereste, ki a produkcióját várta fellépőruhában. A rendezvénysorozatra az ország minden részéről érkeztek szépkorúak.


fotó: Griechisch Tamás

- Mi Budapestről jöttünk, a XVI. kerületből - mesélte János Éva. - Ott működik egy nordic walking club és a tagokkal úgy döntöttünk, hogy eljövünk ide kirándulni, bowlingozni, játszani és versenyezni - fejtette ki.

- Dunaújvárosból érkeztünk, az ottani művelődési házba járunk minden héten rummikub játékokra - fűzte hozzá Molnár József. - Ajánlom ezt az időseknek, mert kiváló agytorna, miközben járjuk az országot, emberekkel ismerkedünk meg és új környezeteket fedezünk fel - osztotta meg velünk tapasztalatait.


fotó: Griechisch Tamás

A rendezvényt az idén 30 esztendős Életet az Éveknek Szövetség szervezi számos más programmal karöltve. Ezek célja, hogy színvonalas tartalommal töltsék meg a tagok nyugdíjaséveit. - Azért jött létre a szervezet, mert látható volt az örvendetes statisztika, hogy az időskor tovább tart, mint korábban - emelte ki Dr. Hegyesiné Orsós Éva, az Életet az Éveknek Országos Szövetség elnöke. - Azonban ahhoz, hogy ez jó minőségű is legyen, közösségben eltöltött programok is kellenek. Ezt a mi szervezetünk több, mint 1000 klubon keresztül számos rendezvénnyel megteremti - fejtette ki.


fotó: Griechisch Tamás

A szövetségnek több mint 100 lelkes művészeti csoportja is van. Az ilyen, akár 3-4 napos fesztiválok alkalmasak arra is, hogy az egész évben aktívan készülő nyugdíjasok bemutathassák produkcióikat. A VI. Országos Kulturális Fesztiválon 24 produkcióval örvendeztették meg a csoportok a nagyérdeműt. Közöttük egyaránt voltak táncos és énekes előadások is.


fotó: Griechisch Tamás

- Idén kis létszámmal, de annál nagyobb lelkesedéssel jöttünk- emelte ki Pethő Balázsné, az Ajkacsingeri Borostyán Férfikar vezetője. - A produkciónk vegyes lesz. Lesz szólóénekesünk szakrális dallal, de előadunk egy természetvédelemről szóló nótát is. Az előadásunk végén pedig lendületes népdalcsokrot hallhat tőlünk a közönség - fűzte hozzá. A férfikar tagjai nagyon aktívak: országos fesztiválokra járnak és vannak, akik egyszerre 2-3 csapatban is nótáznak.

A rendezvényen köszöntötte az időseket Ivanics Ferenc, a Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlés alelnöke is, aki bemutatta Sopron számos olyan értékét az időseknek, amelyek érdemesek a felfedezésre. Így szólt a borról és a gasztronómiai kultúráról, valamint a különleges épített és természeti kincsekről is. Emellett kiemelte: az idősek fontos részei a társadalomnak, akik rengeteg tapasztalatot őriznek az utókor számára, így méltók a támogatásra. A szeptember 12-ig tartó rendezvény keretében az idősek számos kirándulás során nem csak Sopront de a környékét is felfedezik.


fotó: Griechisch Tamás

Legnépszerűbb cikkek