30 éves a Fertő-Hanság Nemzeti Park

Alapításának harmincadik évfordulója alkalmából családi nappal várta a látogatókat a Fertő-Hanság Nemzeti Park az Öntésmajorban.

30 éves az ország legkülönlegesebb nemzeti parkja. A Fertő-Hanság Nemzeti Park vizes élőhelyeivel, szárazföldi folyami deltájával, a Fertő tó különleges élővilágával, a szikes puszták ritka növényeivel páratlan kincse Magyarországnak.
A koronavírus-járvány miatt tolódott szeptemberre a családi nap, amelynek keretében a látogatók együtt ünnepelhették a nemzeti park évfordulóját. Az eseményen kézműves vásár, népi és kézműves játszóház, íjászat, filmvetítés és még lovaskocsi is várta azokat, akik a szabadban szerették volna eltölteni a napjukat. 

Kulcsárné Roth Matthaea, a Fertő-Hanság Nemzeti Park igazgatója beszélt a nemzeti park múltjáról. Elmondta, tájvédelmi körzetek léteztek korábban is, de azokat az értékeket, amelyeket ez a régió képvisel, egybekötötték, így született meg a Fertő-Hanság Nemzeti Park. 

Kulcsárné Roth Matthaea
Kulcsárné Roth Matthaea
Fotó: Filep István

Az eseményen köszöntőt mondott Nagy István agrárminiszter is, aki örömét fejezte ki, hogy sikerült megőrizni a régióban azt a kultúrtájat, amely kialakult az ember és a természet között. – Az elmúlt harminc év megmutatta, hogy ez az egyensúly mennyire fontos, hogy mekkora eredményt sikerült elérni  a természetvédelem és az ökoturizmus terén – tette hozzá. 

A köszöntőbeszédek után leleplezték Nagy Lászlónak, a Fertő-Hanság Nemzeti Park néhai munkatársának emléktábláját is. 

Nagy István, agrárminiszter
Nagy István, agrárminiszter
Fotó: Filep István

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek