30 éves a kórházkápolna

30 éve szentelték fel a Soproni Gyógyközpontban található Kórházkápolnát. Az évforduló alkalmából hálaadó szentmisét mutatott be dr. Pápai Lajos emeritus püspök.

Az 1989-es rendszerváltás után az akkori kórházigazgatóban, dr. Rácz Attilában merült fel az igény a kápolna megépítésére, és széles körű összefogást teremtett a leendő kápolna megépítésére. 1990. június 22-én ünnepélyes keretek között került sor a kápolna alapkőletételére. Dr. Rácz Attila váratlanul bekövetkezett halála miatt a kórházi kápolna ügye háttérbe szorult, de az új vezetés továbbvitte az ötletet. Hatalmas pénzgyűjtési kampány indult meg ezután a városban és a városon kívül, sőt külföldön is. A gyűjtés eredményeként az építkezés gyorsan haladt, így 1991 végére tető alá került a kórházkápolna, ami a katolikus, evangélikus és református egyházak közös istentiszteleti helye lett.

Harminc évvel ezelőtt a kápolnát dr. Pápai Lajos emeritus püspök áldotta meg, így ezen a kerek évfordulón is ő tartott hálaadó szentmisét. – A kórházkápolnának nagyon nagy jelentősége van azok számára, akik vallásosak, és a nehéz időkben isten felé fordulnának. Itt is vannak szentmisék, gyóntatások, Jézus jele itt is köztünk van, és ez reményt ad a betegséggel küzdőknek – mondta el az emeritus püspök. 

A kórházlelkész feladata, hogy segítsen a betegeknek. – Erre kész recept nincsen, minden beteg más, másként élik meg akár ugyanazt a betegséget is. A legtöbb esetben reménytelenek, céltalanok, ezért valahogyan célt kell adnunk nekik, ki kell segíteni őket a reménytelenségből. Egy hívő ember esetén ez a jézusi segítség, ennek vagyok én az eszköze – fejtette ki Horváth László kórházlelkész. 
 

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek