| 2022. augusztus. 7. | 3 perc olvasás

30 éves a sarródi Ferenczi József Nemzetközi Alkotó- és Művésztábor

Idén 30. alkalommal várták egy héten át az alkotni vágyókat a sarródi Ferenczi József Nemzetközi Alkotó- és Művésztáborba, a Fertő-Hanság Nemzeti Parkban található Kócsagvárban.

A Ferenczi József Nemzetközi Alkotó- és Művésztábor hosszú évek óta közkedvelt a magyar képzőművészet iránt érdeklődőknek. 

Az egyhetes program zárásaként az elkészült alkotásokból egy kiállítást tartottak, ahol az elmúlt 30 év történéseit, a három évtizeden átívelő képzőművészeti és közösségépítő tevékenységet, valamint az idei gyermek- és felnőtt-táborban készült alkotásokat is megcsodálhatták az érdeklődők. A kiállításon mintegy 180 alkotást tekinthettek meg az érdeklődők. 

fotó: Griechisch Tamás
fotó: Griechisch Tamás

Az alkotótábor a pedagógus Ferenczi házaspár hagyományteremtő gondolata alapján, a sarródi Polgármesteri Hivatal támogatásával, 1992-ben kezdte meg működését.

Művésztanáraink, korábbi résztvevők, és az idei tábor tagjainak műveiből állt össze a Ferenczi József Nemzetközi Alkotó- és Művésztábor 30.évfordulója alkalmából készített kiállítás. Az érdeklődők újságcikkek, tablók, valamint a Ferenczi házaspár festményein keresztül a tábor korai éveibe is betekintést nyerhetnek

- mondta Hetlinger Júlia a tábor főszervezője.

fotó: Griechisch Tamás
Mindenütt és mindenben az embert keresem, a tájban, a tárgyban, az emberben – ez a mottója a Ferenczi József Nemzetközi Alkotó- és Művésztábornak, melyet Ferenczi József indított útjára 30 évvel ezelőtt. Az elmúlt évtizedekben számtalan művészeti alkotás született a táborban, melynek fontos küldetése a hagyományőrzés. Az amatőr és profi alkotók minden évben, így a jövőben is megörökítik a Fertő-táj csodálatos szépségeit

- hangsúlyozta köszöntőjében Barcza Attila Sopron és térsége országgyűlési képviselője. 

fotó: Griechisch Tamás

Sarród község és a Ferenczi József Nemzetközi Alkotó- és Művésztábor az elmúlt évtizedekben szorosan összefonódott egymással - emelte ki köszöntőjében Papp Gyula Sarród polgármestere. 

fotó: Griechisch Tamás
fotó: Griechisch Tamás

A foglalkozások keretében a résztvevők megismerkedhettek a középkori itáliai festők művészetével, és reneszánsz képeket dolgoztak át modern stílusban, a megbeszélt szempontok alapján. Majd ezt követően két napon át a táborozókat Terdik Szilvia festőművész a kortás művészetbe vezette be, és a műtermi munka során az alkotni vágyók elsajátíthatták az absztrakt kifejezésmódot, akril festék felhasználásával. Végül sor került egy 2 napos akvarell workshopra is, Zsóka László festőművésszel. A közös alkotások folyamán az amatőr festők személyre szabott segítséget kaptak az oktatótól - mondta Rozmán Zoltán táborvezető festőművész.

fotó: Griechisch Tamás

Az eseményen Rujavecné Ferenczi Katalin korábbi táborvezető is köszöntötte a résztvevőket. Az ünnepséget az Art Líra zenekar művészeinek (ifj. Kövesi György és Mayer S. Marcsi) műsora is színesítette. 

fotó: Griechisch Tamás
fotó: Griechisch Tamás

Szeptemberre új programmal készülnek a nagy népszerűségnek örvendő Ferenczi József Nemzetközi Alkotó- és Művésztábor szervezői. A tavaly útjára indult Sarródi Művésztelepet az idén is megszervezik, méghozzá szeptember 19-25. között. Az egyhetes találkozó zárókiállítása szeptember 24-én lesz a sarródi Kócsagvárban. Az őszi alkotóműhelybe meghívásos alapon, a Magyarországon és nemzetközi szinten is ismert festőművészek érkeznek, akik egy teljes hétig alkotnak majd Sarródon és a Fertő-tájon.

fotó: Griechisch Tamás

 

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek