| 2021. április. 26. | 1 perc olvasás

Sopronban mentett életet a szén-monoxid-érzékelő!

Vasárnap hajnalban szólalt meg a szén-monoxid-érzékelő Sopronban, a Temető utca egyik családi házában.

A tűzoltók mérései igazolták a mérgező gáz jelenlétét az ingatlanban, a gázszolgáltató szakembere kizárta a szolgáltatásból a nyílt égésterű gázkazánt, amely nem működött megfelelően. Mivel a lakók más módon is tudnak fűteni, így lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség. A helyesen működő szén-monoxid-érzékelőnek köszönhetően nem sérült meg senki. 

A mérgező gáz leggyakrabban akkor keletkezik, ha a működő nyílt égésterű vízmelegítő vagy fűtőeszköz közelében nem megfelelő a levegő-utánpótlás. Ilyenkor mérgező szén-monoxid fejlődik, amely egy idő után rosszullétet vagy akár halált is okozhat.

  • A szén-monoxid-mérgezések elkerülése érdekében gondoskodni kell a lakás megfelelő szellőzéséről. Az újonnan beszerelt, fokozott légzáró kivitelű nyílászárók beépítése esetén általában nincs megfelelő levegő-utánpótlás a helyiségekben, a jól szigetelő ajtókba és ablakokba ajánlatos résszellőzőt szereltetni. A szellőzőnyílásokat tilos letakarni vagy átépítésnél megszüntetni.
  • A zárt térbe visszajutó szén-monoxid már alacsony koncentrációban is komoly veszélyt jelent az emberekre és a háziállatokra egyaránt. Ez a gáz színtelen, szagtalan, jól elkeveredik a szoba levegőjével, és rendkívül mérgező. A mérgezés tünetei hasonlítanak más betegségekéihez - fejfájás, émelygés, hányinger -, ezért nehezen felismerhetőek.
  • A levegő-utánpótlás biztosítása mellett a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság felhívja a figyelmet a tüzelő-fűtőberendezések, fürdőszobai vízmelegítők rendszeres - szakember által végzett – karbantartására, a kémények rendszeres felülvizsgálatának szükségességére is!

Mindenkinek javasolják a megfelelő minőségű, szaküzletben vásárolt szén-monoxid-érzékelő beszerzését is, hiszen életet menthet!

Borítóképünk illusztráció!

Legnépszerűbb cikkek